Sjećanje na šehide 15. jula: Na Times Squareu pstavljeno 251 par cipela

Navedeno je također kako "svaki par cipela koji je izložen na Times Squareu predstavlja heroja i njegov posljednji marš za demokratiju".

Svijet 29.06.2022, 10:23 30.06.2022, 16:50
Sjećanje na šehide 15. jula: Na Times Squareu pstavljeno 251 par cipela
© AA

 Na Times Squareu u New Yorku izložen je 251 par cipela simbolično u znak sjećanja na šehide pokušaja puča 15. jula 2016. godine u Turkiye, iza kojeg stoji teroristička organizacija FETO. 

Članovi Udruženja "15. juli" i Tursko-američkog nacionalnog komiteta (TASC) obilježili su godišnjicu krvavog pokušaja puča FETO-a.

- Cipele koje vidite danas ovdje simbol su cipela koje su nosili muškarci, žene, djeca i starci koji su te noći izgubili živote. Sjećamo se hrabrih duša koje su te sudbonosne noći branile slobodu i demokraciju u Turkiye, te izražavamo saučešće i solidarnost njihovim porodicama, jedna je od poruka organizatora.

Građanima New Yorka podijeljen je letak sa informacijama o dešavanima u noći pokušaja puča. Istaknuto je kako su pripadnici FETO-a, koji su se infiltrirali u tursku vojsku, zaplijenili oružje NATO-a i uperili ga u svoj narod, ali nisu uspjeli jer je turski narod ustao i zaštitio demokratiju.

Navedeno je također kako "svaki par cipela koji je izložen na Times Squareu predstavlja heroja i njegov posljednji marš za demokratiju".

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turkiye zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo za Turkiye, nego i za svaku zemlju u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turkiye ubijena je 251, a povrijeđene su 2.734 osobe, piše AA. 

komentari (0)