U 84. godini preminula Madeleine Albright

Svijet 23.03.2022, 20:54 23.03.2022, 20:57
U 84. godini preminula Madeleine Albright
© AA

U 84. godini preminula je Madeleine Albright, prva žena državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Bila je državna sekretarka od 1997. do 2001. godine, za vrijeme vladavine predsjednika Billa Clintona.

Njena smrt je potvrđena u emailu upućenom osoblju "Albright Stonebridge Group", globalne strateške kompanije koju je osnovala upravo bivša državna sekretarka.

Albright je bila ključna osoba u administraciji nekadašnjeg predsjednika Clintona. Prvo je bila američki ambasador pri Ujedinjenim nacijama, a zatim je postala najviši američki diplomata. Zagovarala je širenje NATO-a, zalagala se za intervenciju alijanse na Balkanu kako bi zaustavila genocid i etničko čišćenje, nastojala je smanjiti širenje nuklearnog oružja i zagovarala ljudska prava i demokratiju širom svijeta, prenosi AA. 

Kako navodi američki "CNN", Albright je bila lice američke vanjske politike u deceniji između kraja Hladnog rata i rata protiv terorizma izazvanog napadima u SAD-u 11. septembra 2001. godine, eri koju je tadašnji predsjednik George H.W. Bush najavio kao "novi svjetski poredak".

Albright je sebe smatrala "pragmatičnom idealistkinjom" koja je osmislila termin "asertivni multilateralizam" kako bi opisala vanjsku politiku Clintonove administracije. Vidjela je SAD kao "neizostavnu naciju" kada je u pitanju korištenje diplomatije uz upotrebu sile u cilju odbrane demokratskih vrijednosti širom svijeta.

"Mi stojimo visoko i vidimo dalje u budućnosti od drugih zemalja, i vidimo opasnost za sve nas", izjavila je za "NBC" 1998. godine.

"Znam da su Amerikanci u uniformama uvijek spremni da se žrtvuju za slobodu, demokratiju i američki način života", govorila je.

Madeleine Jana Korbel Albright rođena je kao Marie Jana Korbelova u Pragu u tadašnjoj Čehoslovačkoj 15. maja 1937. godine. Albright je u Sjedinjene Američke Države imigrirala sa porodicom iz Čehoslovačke 1948. godine.

komentari (0)