U Austriji ukinuta većina epidemioloških mjera, ministar zdravstva podnio ostavku

U nekim dijelovima zemlje, poput glavnog grada Beča, i dalje su na snazi ​​strože epidemiološke mjere nego na saveznom nivou.

Svijet 05.03.2022, 10:46 05.03.2022, 10:55
U Austriji ukinuta većina epidemioloških mjera, ministar zdravstva podnio ostavku
© AA

U Austriji se ukidaju gotovo sve epidemiološke mjere uvedene zbog koronavirusa, a ministar zdravlja je podnio ostavku zbog neslaganja sa odlukom. 

Naime, u Austriji je ukinuta većina mjera za suzbijanje novih zaraza koronavirusom, uključujući PCT uvjet. U nekim dijelovima zemlje, poput glavnog grada Beča, i dalje su na snazi ​​strože epidemiološke mjere nego na saveznom nivou.

PCT uvjet će se i dalje primjenjivati ​​na zaposlene i posjetitelje u austrijskim staračkim domovima i bolnicama. Ovaj uslov je na snazi ​​od 19. februara za ulazak u Austriju.

U nekim slučajevima zaštitne maske tipa FFP2 su i dalje obavezne ili preporučene na nekim mjestima. Oni su i dalje obavezni za područja visokog rizika za novu infekciju koronavirusom, kao što su starački domovi, bolnice, javni putnički prevoz, prodavnice osnovnih potrepština, apoteke, banke i pošte.

Za sve ostale zatvorene prostore važi preporuka za zaštitu maske tipa FFP2. U Beču su, međutim, takve maske i dalje obavezne u svim radnjama.

U Austriji je uvođenje mjera protiv krune također dovelo do ponovnog otvaranja noćnih klubova. U Beču je već najavljeno da će u restoranima i dalje biti na snazi ​​uslov za PC. Ovo će važiti i za bečke noćne klubove.

Neposredno prije ukidanja gotovo svih mjera protiv krune, austrijski ministar zdravlja Wolfgang Muckstein, za kojeg se znalo da ne podržava ukidanje mjera jer je smatrao da je prerano, u četvrtak je iznenađujuće podnio ostavku, javlja AA. 
 

komentari (0)