Srednjoškolac u Turskoj napravio PCR uređaj: Želim da moja zemlja bude potpuno nezavisna u ovom sektoru

TEHNOLOGIJA 08.09.2021, 12:14 08.09.2021, 12:23
Srednjoškolac u Turskoj napravio PCR uređaj: Želim da moja zemlja bude potpuno nezavisna u ovom sektoru
© ntv.com.tr

Recep Gorkem Akandere, učenik četvrtog razreda srednje škole u turskom gradu Kutahya napravio je PCR uređaj u svojoj radionici.

Recep Gorkem je uz podršku svoje porodice osnovao mali atelje u kući, te je napravio PCR uređaj za 2.000 lira, korišteći polovne dijelove i vlastiti 3D štampač. Nakon što je završio sa proizvodnjom uređaja, prijavio se na Medicinski fakultet kako bi provjerio tačnost testova.

Uzorci koji su prethodno prikupljeni i provjereni, testirani su i na uređaju koji je proizveo učenik Recep, uz prisustvo dva akademika.

U izvještaju koji je potpisao dekan fakulteta stoji da je njegov PCR uređaj dao tačne rezultate.

Akandere kaže da je napravio listu dijelova koji mu trebaju te ih platio svega 2.000 lira.

- Uređaji koji se prodaju u Turskoj koštaju 60.000 lira i više, i dolaze iz inostranstva. Ja sam napravio listu dijelova koja je koštala 2.000, kazao je srednjoškolac te naveo da je nakon istraživanja izradio svoj prvi prototip sa budžetom iz škole koju pohađa.
Nakon što je uvidio nedostatke svog prvog uređaja, počeo je da radi na tome da ga dovede do savršenstva.

- Bilo je dijelova koje je trebalo odštampati 3D štampačem, a ja sam ih sam dizajnirao i štampao. Dizajnirao sam i termoblok (sistem grijanja) koji sam u njemu koristio. Vanjski dio uređaja je također moj dizajn, ističe Akandere i dodaje da i softver i hardver i dizajn uređaja u potpunosti pripadaju njemu, te da mu niko nije pomagao u dizajniranju, ali da mu je škola pomogla kada je u pitanju budžet za uređaj.

Recep Gorkem je rekao da je njegov uređaj provjeren na Medicinskom fakultetu u Kutahyi te da su upoređivali njegov uređaj sa uređajem koji se koristi na tržištu.

- Kada smo uporedili dva uređaja, dobili smo isti rezultat. Moj uređaj je završio proces pola sata ranije od drugog uređaja, i njegova osjetljivost kontrole temperature je veća. Zahvaljujući algoritmu možemo uštedjeti vrijeme. Želim da se ovaj uređaj proizvodi u Turskoj, a da moja zemlja bude potpuno nezavisna u ovom sektoru, rekao je srednjoškolac i dodao da je otvoren za svaku vrstu podrške u vezi s prizvodnjom ovog uređaja.

komentari (0)