Studenti u Turskoj napravili robotsku pticu: Osvojili prvo mjesto na naučnom takmičenju

TEHNOLOGIJA 27.09.2021, 10:02 27.09.2021, 14:08
Studenti u Turskoj napravili robotsku pticu: Osvojili prvo mjesto na naučnom takmičenju
© AA

Troje studenata iz turskog grada Agrija, na ovogodišnjem festivalu vazduhoplovstva i tehnologije TEKNOFEST, koji se održao u Istanbulu, izložili su robotsku pticu u obliku jastreba koju su osmislili kako bi otjerala jata ptica po aerodromima i poljoprivrednim usjevima. 

Ovim neobičnim izumom prošle godine su osvojili drugo mjesto na naučnom takmičenju Naučno-istraživačkog vijeća Turske (TUBITAK), a ove godine su bili prvi u svojoj kategoriji.

Studenti dvadesetsedmogodišnji Kemalettin Demirbas i njegovi rođaci dvadesetdvogodišnji Habip Demirbas i dvadesetjednogodišnja Rumeysa Demirbas, protekle dvije godine su naporno radili na projektu koji su nazvali "Projekat robotske ptice".

Robotsku pticu u obliku jastreba, koju su kreirali za potrebe vojnog izviđanja te za rastjerivanje jata ptica koje se nalaze oko aerodroma i poljoprivrednog zemljišta, uspjeli su napraviti za oko devet mjeseci.

Studentica Rumeysa Demirbas crtala je krilo, rep i glavu ptice robota čak 18 puta kako bi ih uspjela uskladiti s prirodnim bojama ptice.

Kemalettin Demirbas kazao je da su počeli raditi projekat robotske ptice prije dvije godine nakon prethodnog iskustva s drugim bespilotnim letjelicama.

- Ovaj projekat je još uvijek u razvoju. Kasnije možemo dodati funkcije poput kamera i mapiranja, koje se mogu koristiti i u vojnoj i odbrambenoj industriji, pojasnio je ovaj student.

Dodao je da je robotska ptica veoma slična ptici u prirodnom okruženju.

- Stoga može prikupljati informacije o drugoj osobi i ciljevima u željenom području, a da ne bude primijećena. Nju svi vide, ustvari, kao običnu pticu koja leti. Njena razlika od ostalih bespilotnih letjelica je u tome što je mnogo tiša. Čak je 90 posto tiša od obične letjelice. Na letovima od oko 50 metara zvuk je gotovo nečujan, kazao je.

Habib Demirbas je pojasnio da ova robotska ptica ima odlične tehničke karakteristike, po čemu se značajno razlikuje od drugih letjelica.

- Za razliku od svih drugih letjelica, može letjeti mašući krilima, ne radi s propelerom. Ima raspon krila oko jedan metar i dužinu od 80 centimetara. Teži oko 300-350 grama. Proizveli smo je u veličini jastreba tako da je kreirana u skladu s prirodom, ispričao je ovaj student, te dalje dodao: "Ima vrlo efikasnu bateriju. S ovom baterijom može letjeti 20 minuta dok maše krilima, a ukupno može letjeti oko 40-50 minuta tokom leta."

Rumeysa Demirbas, koja je učestvovala u dizajnu robotske ptice, istakla je da su se posebno fokusirali na kamufliranje robotske ptice, kao i na segment mahanja krilima.

- Pokušala sam razviti jedinstveni uzorak na poliuretanskom materijalu posmatrajući ptice grabljivice. Vizuelni dizajn dovršili smo pokušavajući uskladiti prirodne boje pomoću gumene pjene. Nacrtala sam oko 18 zasebnih krila. Za svako krilo je trebala sedmica dana, kazala je ova studentica.

Na šestodnevnom događaju koji se održava na Aerodromu "Ataturk" organizuju se brojne aktivnosti, poput aeromitinga s vojnim avionima, bespilotnim letjelicama i helikopterima, seminari, samiti, takmičenja i razni sajmovi, javlja AA. 

U okviru TEKNOFEST-a 2021. održavaju se i tehnološka takmičenja u desetinama različitih kategorija, poput pametnog transporta, dizajna helikoptera, biotehnologije, robotike, letećih automobila, raketa i podvodnih sistema bez posade.

komentari (0)