Čarobni dvorac od pamuka – Najveća turistička atrakcija

Upoznajmo Turkiye 03.02.2022, 12:49 03.02.2022, 15:21
Čarobni dvorac od pamuka – Najveća turistička atrakcija
© AA/Internet

Jedna od najvećih i najposjećenijih turističkih atrakcija Republike Turkiye su Pamukkale. Ovaj grad svake godine ugosti oko dva miliona turista iz cijelog svijeta.

Pamukkale znači „dvorac od pamuka“, a svojim izgledom zaista i podsjeća na neki dvorac koji je sav od pamuka. Ova čuvena prelijepa destinacija je jedno od najimpresivnijih prirodnih čuda. Svoje ime je dobio jer njegove bijele terase posjećaju na plantaže pamuka.

Bijeli čarobni izgled ove turističke atrakcije ima jer se sastoji od niza bijelih sedrenih terasa koje se nižu niz litice. Tvrdi, bijeli mineralni depoziti, uzrokovani su  zbog prirodne izvorske vode, sa visokim mineralnim sastavom, a koja teče niz litice i skuplja se u toplim bazenima na terasama.

Turisti koji žele da se kupaju u termalnim ljekovitim vodama, mogu to učiniti u obližnjem bazenu, koji su ukrašeni ostacima fragmenata mramornih stupova, gdje se svojevremeno kupala i Kleopatra.

Ovaj kompleks je dug 2000 metara, a širok 600 metara. Nastao je potresom u dolini rijeke Menderes, a prelijevanje mineralne vode i taloženje minerala stvorile su prekrasne i prelijepe bazene ispunjene čarobnom tekućinom plave boje.

Pamukkale je 1988. godine uvršten na UNESCO-vu listu Svjetske baštine. Ovaj prelijepi grad svakako posjetite, jer će i Vas očarati, ukoliko ste zaljubljenik u prirodne ljepote.

Balkan News

komentari (0)