Bogatstvo podvodnog svijeta: Najljepše lokacije za ronjenje u Turkiye

Ronilački turizam – od uzbudljivog istraživanja podvodne arheologije do otkrivanja šarolikih koralnih grebena

Upoznajmo Turkiye 26.06.2023, 12:59 26.06.2023, 13:23
Bogatstvo podvodnog svijeta: Najljepše lokacije za ronjenje u Turkiye
© Ured za kulturu i turizam ambasade Republike Turkiye u BiH

Zaroniti ispod vode i spoznati potpuno drugačiji biljni i životinjski svijet jedinstveno je iskustvo koje ima umirujući i blagotvoran učinak. Ronjenje je, kao turistička atrakcija, nezaboravna avantura od plićaka do velikih dubina. Turkiye tokom cijele godine ljubiteljima ronjenja nudi otkrivanje podvodnog svijeta bogatog tragovima prošlosti, florom i faunom.

Duž svojih 8.500 kvadratnih kilometara obale, Turkiye je razvila bogat ronilački turizam – od uzbudljivog istraživanja podvodne arheologije do otkrivanja šarolikih koralnih grebena.

Mugla, Fethiye

Epsko podvodno putovanje kroz Çanakkale

Historijski podvodni park Galipolje, dio tjesnaca Çanakkale (Dardaneli), smješten je na mjestu spajanja Egejskog i Mramornog mora. Ovaj veliki historijski predio, jedan je od najvažnijih ronilačkih centara na svijetu koji pod vodom čuva vidljive tragove epskih ratova.

Kroz podvodni park koji se prostire na oko 150 kilometara roni se na 14 različitih tačaka, na različitim dubinama u kojima se vidi najbolje očuvano bojno polje na svijetu! Prva ronilačka tačka u historijskom podvodnom parku Galipolje je 120 metara dugačak britanski bojni brod "HMS Majestic", kojeg je potopila njemačka podmornica U-21 kod obale Seddülbahira 1915. Poznata olupina je i brod Lundy na 27 metara dubine. Brod težak 188 tona potonuo je 1915. godine i sačuvao svoje stanje do danas. Ljubiteljima ronjenja privlačne su i neeksplodirane artiljerijske granate i barut na potopljenom brodu na dubini od 24 metra. U ovom zalivu koje se čisti snažnim morskim strujama živi više od 200 životinjskih vrsta.

Canakkale

Britanski brod HMS Triumph, koji je 25. maja 1915. godine potonuo sa 73 člana posade, čeka svoje posjetioce na dubini od 70 metara u Kabatepeu u obliku mauzoleja. U okviru historijskog podvodnog parka Galipolje nalaze se i Bebek raznobojni grebeni na kojem živi stotine živih vrsta. Historijska ronilačka avantura u Çanakkaleu može se upotpuniti posjetom gradu Troji koji je zaštićena baština UNESCO-a ili Muzeju Troje koji je vlasnik najprestižnijih nagrada u oblasti muzeologije u Evropi. Ako ste već na ovom mjestu, bilo bi dobro posjetiti dva fascinantna ostrva Bozcaada i Gökçeada i probati kuhinju bogatu maslinovim uljem i originalnim domaćim vinima.

Canakkale

Kaş - jedno od 10 najboljih mjesta za ronjenje na svijetu

Najpopularnija mjesta za ronjenje u Turkiye nalaze se na putu ka Antaliji.

Kaş je jedno od najposebnijih ronilačkih područja u regiji, a nalazi se među 10 najboljih mjesta za ronjenje ne samo u Turkiye već i u svijetu. Čuveni ronilački centar Kaş ljubiteljima ronjenja nudi pogled na podvodne grebene, promatranje endemskih vrsta u kamenim kanjonima i posjete drevnim olupinama poput broda Dimitri ili olupine italijanskog bombardera Savoia-Marchetti SM79 koji je oboren tokom Drugog svjetskog rata. Nesvakidašnje iskustvo ronjenja upotpunit će prizori mediteranskih foka i jata glavate želve (Caretta Caretta kornjače). Osim u Kaşu, podvodna istraživanja mogu se organizovati i u Kalkanu, Kemeru i Alanji. Nakon ronjenja u vodama Antalije, na obali se može posjetiti bezbroj drevnih gradova koji su domovi karijskih i likijskih civilizacija i iskusiti poznate rute za planinarenje.

Kaş

Biserne uvale Bodruma

Bodrum je još jedna do bitnih ruta turske obale za one koji žele otkriti podvodna bogatstva. Kristalno čiste vode ovog poluotoka dom su raznim ribama, hobotnicama, algama, ražama, jeguljama i morskim puževima. Regija ima 20 ronilačkih mjesta na kojima se mogu uočiti olupine brodova i zidine koje mogu pripadati antičkom periodu. Najpopularnija mjesta za ronjenje u Bodrumu su Veliki i Mali grebeni, gdje možete roniti u toplim vodama kroz sva četiri godišnja doba.

Muzej Bodrum

Drugo odlično mjesto za ronjenje u Bodrumu je ostrvo Orak i pećina Delikli. Neka od najvećih podvodnih otkrića Turkiye izložena su upravo u podvodnom muzeju Bodruma. Veliko tursko ljetovalište sa svojih 3.500 godina historije, kulture i umjetnosti, bogato je naslijeđima drevnih civilizacija i prirodnim ljepotama. Bodrum je također mjesto gdje možete vidjeti mauzolej u Halikarnasu, srednjovijekovnu grobnicu poznatu kao jedno od sedam svjetskih čuda.

Muzej Bodrum

Noćno ronjenje u Fethiye

Fethiye, među omiljenim centrima ljetnog odmora sa svojim jedinstvenim uvalama, nagrađivanim plažama i blistavim pogledom, dom je jednog od najboljih mjesta za ronjenje u Turkiye - Aquarium Bay. Uvala, koja je dobila ime po bistrini svoje vode, pogodno je mjesto za ronjenje za iskusne i početnike. Proglašena zaštićenim područjem posljednjih godina, uvala je idealna i za noćno ronjenje. Afkule je popularna ruta za ronjenje zbog mekih korala na morskom dnu i podzemnih pećina. Avanturisti koji istražuju pod vodom u ovom turskom gradu također mogu istražiti Ölüdeniz poznat po svojoj plaži i Dolinu leptira, dom za više od 80 vrsta leptira.

Zbog ugodne temperature i čistoće mora, ronjenje obalnim destinacijama Turkiye jedinstven je turistički doživljaj.

Zaronite, ko zna šta sve možete otkriti!

Antalya, Kaş

komentari (0)