Prva zemlja svijeta sa državnim planom održivog turizma

U Turskoj više od 6.000 smještenih objekata certificirano za održivost

Upoznajmo Turkiye 10.10.2023, 10:55
Prva zemlja svijeta sa državnim planom održivog turizma
© Ured za kulturu i turizam Ambasade Republike Turkiye

Zbog nacionalnog programa održivog razvoja, Turska je jedno od najvažnijih svjetskih odredišta za održivi odmor uz impresivnu kulturu, historijsku baštinu i geo položaj. Ponuda smještajnih kapaciteta koji se strogo pridržavaju načela održivosti i mogućnostima eko-turizma čini Tursku prepoznatljivom. Od 30. septembra, Turska je dom za 6.156 certificiranih objekata u okviru održivosti, uglavnom u provincijama Antalya, Istanbul i Mugla. Kako broj objekata certificiranih za održivost brzo raste, ukupni napor u turskom turizmu da smanji ugljični udio korištenjem ekološki dizajniranih struktura i održivih praksi također se povećava. U pogledu cjelokupne države – ova inicijativa podupire lokalne kulture i privredu dok gostima pruža nezaboravan boravak.

Prva zemlja koja je potpisala protokol s GSTC-om

Kako bi postigla održivu transformaciju u sektoru turizma, Turska je prošle godine potpisala sporazum o saradnji za razvoj nacionalnog programa s Globalnim vijećem za održivi turizam (GSTC), koje uspostavlja i upravlja globalnim standardima za putovanja i turizam. Ovo je prvi takav sporazum na nivou jedne države i GSTC-a.

U skladu sa trogodišnjim planom restrukturisanja svoje turističke industrije, Turska je također razvila i Nacionalni program održivog turizma. Preko njega, Turska radi na načelima održivosti svih turističkih politika uključujući destinacije, touroperatere i smještajne kapacitete. Primarni cilj Programa održivog turizma je osigurati da smještajni objekti dobiju Certifikat održivog turizma koji se sastoji od 42 globalno prihvaćena kriterija. Tokom ovog procesa smještajni kapaciteti podliježu nezavisnoj evaluaciji za certifikaciju koja se ponavlja jednom godišnje. Kroz učinkovito planiranje održivosti, provjera/certifikacija također omogućava objektima da kontinuirano poboljšavaju svoje napore u pogledu održivosti.

Uz ovu povećanu svijest, broj objekata verificiranih/certificiranih za održivost je u stalnom porastu. Prema planu i viziji turskog nacionalnog programa održivog turizma, svi objekti moraju imati "Certifikat održivog turizma" do 2030. godine.

Odgovorno gostoprimstvo

Turski nacionalni program održivog turizma ima za cilj maksimizirati društvenu i ekonomsku korist za lokalno stanovništvo uz zaštitu kulturne baštine i očuvanje bioraznolikosti, ekosistema i prirodnih ljepota. Program ima za cilj i smanjiti onečišćenje i uštedjeti resurse, osiguravajući da turizam bude ekološki prihvatljiv u svakom pogledu. Smještajni objekti koji steknu certifikat održivosti kroz Program gostima pružaju iskustvo održivog smještaja svjetske klase, a istovremeno pomažu u zaštiti okoliša. U Turskoj se procjena smještajnih kapaciteta provodi u četiri glavne kategorije: "održivo upravljanje", "kulturni utjecaji", "društveno-ekonomski utjecaji" i "utjecaji na okoliš". Prvi korak ka dobivanju certifikata održivosti je demonstracija učinkovitog održivog upravljanja. Od smještajnih objekata se očekuje da štite kulturnu baštinu, omogućavaju gostima interakciju s lokalnom kulturom, podržavaju regionalnu privredu i doprinose prosperitetu kroz prakse kao što su poticanje lokalnog zapošljavanja, promocija lokalne kupovine i podrška lokalnim poduzetnicima uz podršku lokalnim dobavljačima, smanjenje potrošnje vode i energije, upravljanje krutim otpadom, provedba praksi recikliranja i provedba mjera zaštite biološke raznolikosti i krajolika.

komentari (0)