Turska opština Kemaliye uključena u mrežu „mirnih gradova“

Upoznajmo Turkiye 30.03.2022, 10:27 30.03.2022, 10:33
Turska opština Kemaliye uključena u mrežu „mirnih gradova“
© AA

Turistička četvrt Erzincana, Kemaliye, koja se ističe svojom historijskom i kulturnom vrijednošću, postala je 21. naselje uključeno u tursku mrežu Cittaslow (op.a.mirnih gradova).

Na sastanku Međunarodnog predsjedničkog vijeća Cittaslow održanom 26. marta 2022., četvrt Kemaliye je uključen u mrežu mirnih gradova. Ime četvrti, koja se ranije zvala Eğin i nalazi se na gornjem slivu rijeke Eufrat i historijskoj ruti Puta svile, promijenio je Mustafa Kemal Atatürk u Kemaliye 1922. godine zbog doprinosa ljudi iz četvrti Kuvayimilliye, u ratu za nezavisnost.

Kemaliye, koji je ugostio mnoge civilizacije od prošlosti do danas i koji svojom tradicionalnom arhitekturom odražava primjere kulturnog naslijeđa Anadolije, uvršten je na Listu svjetske privremene baštine UNESCO-a 30. aprila 2021. godine.

Kemaliye je izabrana na Listu opština prioritetnog regiona u turizmu od strane Ministarstva životne sredine, urbanizacije i klimatskih promjena Turkiye, 2003. godine.

Gradonačelnik Kemaliye Mehmet Karaman je u svojoj pisanoj izjavi naveo da je ova četvrt jedno od rijetkih mjesta u svijetu sa prirodnim i kulturnim kriterijumima.

Karaman je naveo da je proces učlanjenja distrikta u Cittaslow počeo prije dvije godine i da su došli do zaključka.

- Aplikacija koju smo dali za ulazak u međunarodnu mrežu mirnih gradova i fajl koji smo pripremili su prihvaćeni na sastanku i uključeni u mrežu Cittaslow. Kemaliye je uključen u mrežu u kojoj se nalazi 281 grad iz 30 zemalja i dobio je međunarodnu registraciju. Cilj Cittaslow-a je da zaštiti svoj vlastiti identitet u destruktivnom i opasnom svijetu. To je da okupi gradove koji formiraju viziju budućnosti štiteći se od globalnih previranj, te da daju primjer svijetu. Samo posebna mjesta u svijetu koja ispunjavaju određene kriterije mogu se pridružiti ovoj mreži, kazao je on.

Ističući da će njegovo prisustvo u gradovima Cittaslow također dati značajan doprinos Kemaliye, Karaman je rekao da će to postati poznatije, i posjećenije mjesto u svijetu.

TRTHaber/Prevod: Balkan News

komentari (0)