Turska čorba „Omač aši“ dio anadolijske kulture
Omač aši, jedno je od neizostavnih zimskih jela u turskoj regiji Anadoliji
Omač aši, jedno je od neizostavnih zimskih jela u turskoj regiji Anadoliji.
Dugogodišnja aroma visoke nutritivne vrijednosti, pripremljena od zlatnog graha, trave evelik, odnosno kiselice, riđana ili loboda, rezanaca, bulgura i šljiva koji se uzgajaju u regionu, mnogo se konzumira jer je ljekovita i ukusna.
Na inicijativu Trgovinsko-industrijske komore Iğdır (ITSO), okus, koji je 26. augusta 2021. dobio geografsku oznaku pod nazivom "Iğdır Omaç Asi čorba", služi se i u restoranima turistima koji dolaze u grad.
Predsjednik ITSO-a Kamil Arslan rekao je da to jelo ima nezaboravan okus, te da je jedinstven i specifičan za mjesto Iğdır, već oko dva stoljeća.
- Ovo jelo je vijekovima jedinstveno za naše krajeve, to je ukus koji se pravi u našim domovima. Omač aši je jelo koje se pravi od mnogih biljaka uzgojenih u našem mjestu. Poslužujemo je i u restoranima gostima koji dolaze iz drugih krajeva, kazao je Arslan.
Pınar Bindik, jedna od lokalnih vrsnih kuharica, kazala je da se omač aši mnogo koristi u ovim zimskim danima.
- U njega se dodaje mung (op.a. zlatni grah) ili grašak. Priprema se tako što se dodaju kisele šljive i rezanci koje mi uzgajamo. Ova čorba koju kuhamo posebno tokom zime, dobra je za prehladu. Ovu čorbu sam naučila od svoje majke, to je okus koji dolazi iz prošlosti. Naš geografski znak, omač aši, dio je naše kulture ishrane, kazala je Bindik.
AA/Balkan News