Mesić: „Svi trebaju shvatiti da je Bosna i Hercegovina država“

VIJESTI 11.05.2022, 10:29 16.10.2023, 10:12
Mesić: „Svi trebaju shvatiti da je Bosna i Hercegovina država“
© Balkan News

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, je prije početka 11. Sarajevo Business Foruma (SBF) odgovarajući  na pitanja novinara kazao da svi trebaju shvatiti da je Bosna i Hercegovina država.

Mesić je rekao i da u regiji jugoistočne Evrope nema velikog utjecaja EU-a.

- Da ima više utjecaja, ne bi bilo problema na našim prostorima, a to ja uvijek prigovaram EU-u i Americi, da su premalo prisutni, presporo i zadržavaju neke procese koji su već davno trebali biti u povijesti, kazao je on.

Istakao je i da se moraju graditi država i društva, te upozorio na to da se u BiH još uvijek vodi verbalni rat.

- Ratovi su završili. Sada treba graditi i društvo i državu. Međutim, još se ratuje riječima. Čak i pitanje opstanka države dovodi se u pitnaje, iako je to skupa sve riješeno. Neki misle da mogu razoriti Bosnu i Hercegovinu, i tu je Zapad kriv što ne šalje malo odlučniju poruku da se to ne smije i ne može dogoditi, rekao je Mesić.

Bivši hrvatski predsjednik je poručio i to da svi konačno trebaju shvatiti da je Bosna i Hercegovina činjenica, i da je to država.

- U Bosni i Hercegovini bi situacija mogla biti sasvim dobra i normalna da ljudi shvate, oni koji ne shvaćaju, da je Bosna i Hercegovina činjenica i da je to država, da je njen integritet osiguran. Oni koji misle da se BiH može razgraditi, koji misle da se nekim manevrima može dobiti ono što se u ratu nije moglo dobiti, oni su u zabludi, ali to im Zapad treba reći, zaključio je Mesić.

Balkan News

komentari (0)