Potpisan „Sporazum o bratstvu“ između Turske i BiH

- Preporučujemo timu iz Bosne da posadi drveće na mjestu koje vi odredite. U Turskoj postoji Beogradska šuma, ali nema Bosanske šume i želimo da se ona izgradi što prije, kazao je Hodžić.

VIJESTI 25.01.2022, 15:58 25.01.2022, 16:35
Potpisan „Sporazum o bratstvu“ između Turske i BiH
© AA

Svečanošću održanom u Antaliji potpisan je "Sporazum o bratstvu" u cilju unapređenja odnosa u oblasti šumarstva između Turske i Bosne i Hercegovine.

U svom govoru na svečanosti održanoj u Međunarodnom centru za obuku Regionalne direkcije šumarstva Antalija, generalni direktor šumarstva Bekir Karacabey rekao je da je potpisan Memorandum o razumijevanju o saradnji između Generalne uprave za šumarstvo i Vijeća šumarskih udruženja Bosne i Hercegovine.

Ističući da su napravljeni važni koraci na polju saradnje u ovom procesu i da će saradnja današnjim sporazumom biti dovedena u bolje tačke, Karacabey je rekao da će taj sporazum biti od ključnog značaja.

- Sporazum koji je danas potpisan će biti od ključnog značaja za dalji razvoj šumarstva na obje strane, rekao je Karacabey i dodao da je to nastanak novih saradnji. Karacabey je naveo da će tim iz Bosne i Hercegovine doći i prisustvovati vježbama u Izmiru u februaru, te da će se te vježbe nastaviti u redovnim intervalima.

Ističući da je ovo ljeto bilo najtoplije u posljednjih nekoliko godina zbog klimatskih promjena, Karacabey je podsjetio da su šumski požari u Turskoj trajali 15 dana.

Izrazivši da se prirodne katastrofe poput šumskih požara i poplava događaju ne samo u Turskoj, već i u cijelom svijetu, Karacabey je rekao: “Pogotovo posljednjih godina, s klimatskim promjenama, čije se djelovanje svakim danom sve više osjeća, postalo je jasnije koliko su šume važne za svijet i čovječanstvo. Kao Turska želimo imati Bosnu i Hercegovinu u Euroazijskoj uniji za borbu protiv šumskih požara koju planiramo uspostaviti. U isto vrijeme, cilj nam je da uspostavimo zasebnu uniju pod nazivom Savez šumarstva turskog svijeta. Želimo da pozovemo sve zemlje čije je srce uz Tursku u uniju. Ovaj sindikat ima za cilj da pravi projekte i zajednički radi ne samo u oblasti šumskih požara već i u svim šumarskim aktivnostima.”

Refik Hodžić, predsjednik Šumarskog udruženja Federacije Bosne i Hercegovine rekao je da žele da institucije u BiH kroz saradnju sa institucijama u inostranstvu dođu na bolji nivo.

Istaknuvši da je prije 12 godina napravljen dobar korak sa Turskom na polju šumarstva, Hodžić je rekao: „Danas još jednom vidimo koliko je koristan bio korak koji je učinjen tog dana. Mislim da se možemo efikasnije boriti protiv klimatskih promjena. Dosadašnjim koracima je postignuta veoma dobra tačka, posebno u pogledu suzbijanja šumskih požara. Turska je jedna od vodećih svjetskih zemalja u gašenju požara. Naš cilj je da ova iskustva prenesemo i u Bosnu i Hercegovinu.”

Podsjetivši na prošlogodišnje šumske požare u Turskoj, Hodžić je izrazio saučešće žrtvama požara.

- Preporučujemo timu iz Bosne da posadi drveće na mjestu koje vi odredite. U Turskoj postoji Beogradska šuma, ali nema Bosanske šume i želimo da se ona izgradi što prije, kazao je Hodžić.

Regionalni direktor šumarstva Antalije Vedat Dikici izjavio je da kada su došli u Bosnu i Hercegovinu nisu doživjeli nikakve neprijatnosti, te da su vidjeli tragove svojih predaka, i napomenuo je da će se potpisanim sporazumom odnosi dalje razvijati.

Na svečanosti je potpisan „Sporazum o bratstvu“ između 30 uprava za šumarstvo Turske i 13 institucija u Sektoru šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine.

AA/Balkan News

komentari (0)