The Guardian: "Zvaničnici EU planiraju promijeniti zakon o negiranju genocida u Srebrenici"

Prema vijesti Guardiana, Varhelyi smatra da, iako je neosporna tačnost zakona koji je donio Inzko, je pogrešan  jer je donesen nametanjem bez konsenzusa u Bosni i Hercegovini

VIJESTI 22.12.2021, 16:14
The Guardian:   "Zvaničnici EU planiraju promijeniti zakon o negiranju genocida u Srebrenici"
© AA

Visoki zvaničnici EU smatraju da trenutnu krizu u Bosni i Hercegovini  izaziva zakon o negiranju genocida u Srebrenici te se, ističu mediji, pripremaju promijeniti zakon.

Kako prenosi britanski The Guardian, visoki zvaničnici EU smatraju da se pomirenje sa bosanskim Srbima može postići promjenom zakona o negiranju genocida koji je donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Neposredno pred kraj svog mandata, bivši visoki predstavnik Inzko je donio zakon kojim se kriminalizuje negiranje svih genocida koje su međunarodni sudovi proglasili genocidom.

Nakon ovog Inzkovog koraka, političari bosanskih Srba odlučili su bojkotirati sve institucije u zemlji i pokrenuli inicijativu za ukidanje svih zakona prihvaćenih pod pritiskom i nametanjem međunarodne zajednice.

Dokumenti koji su procurili u medije otkrili su da je povjerenik EU za proširenje Oliver Varhelyi također vjerovao da su bivši visoki predstavnik Inzko i zakon o genocidu odgovorni za krizu u Bosni.

Prema vijesti Guardiana, Varhelyi smatra da, iako je neosporna tačnost zakona koji je donio Inzko, je pogrešan  jer je donesen nametanjem bez konsenzusa u Bosni i Hercegovini.

Bivši visoki predstavnik u BiH Inzko dao je mjesece srpskim političarima da ukinu priznanja ratnim zločincima prije donošenja zakona o negiranju genocida na osnovu njegovih bonskih vlasti, te naveo da je veličanje bivših srpskih lidera osuđenih za genocid spriječilo uspostavljanje mira i povjerenja među narodima u Bosni i Hercegovini.

komentari (0)