U Vijeću Evrope otvorena izložba Muzeja ratnog djetinjstva

Nakon izložbe u Vijeću Evrope, Muzej ratnog djetinjstva nastavlja svoje izložbene aktivnosti putujućom izložbom u Bihaću, Bratislavi, Pragu, Hagu i Beču

VIJESTI 21.06.2022, 11:02 21.06.2022, 11:44
U Vijeću Evrope otvorena izložba Muzeja ratnog djetinjstva
© AA

U Vijeću Evrope u Strasbourgu (Francuska) otvorena je izložba Muzeja ratnog djetinjstva (MRD). Izložbu su otvorili predsjedavajući Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Tiny Kox i Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović. Izložba ”Listen” (Slušajte) fokusirana je na kolekciju iz Ukrajine gdje MRD-e od 2020. godine ima ured, ali također donosi nekoliko priča iz Bosne i Hercegovine i sa Kosova, kao i djece koja su izbjegla iz Afganistana i Sirije u Evropu.

Predsjedavajući parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Tiny Kox podsjetio je da se radi o Muzeju dobitniku Muzejske nagrade Vijeća Evrope, te naglasio da kolekcija MRD-a omogućava bolje razumijevanje šta rat zaista jeste. Kox je najavio da će Parlamentarna skupština već tokom ovog zasjedanja raditi na razvoju uputa za države članice kako bi bile usvojene politike o zaštiti djece u ratom izazvanim krizama. Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović podsjetila je da je u Evropi više puta rečeno „nikad više“.

„I pored toga, već više od tri mjeseca rat uništava živote miliona djece Ukrajine. Svaki novi dan rata povećava dugoročne devastirajuće posljedice za djecu, u Ukrajini, i širom Evrope. Imamo zajedničku odgovornost da čujemo glasove djece i da zaustavimo njihovo stradanje“, rekla je Mijatović.

Na otvaranju su govorili i osnivač MRD-a Jasminko Halilović, kao i projekt menadžerica iz ureda MRD-a u Kijevu Svitlana Osipchuk. Halilović je u svom govoru zatražio snažniju podršku Evrope za djecu Ukrajine.

„Svi mi, cijela jedna generacija ljudi u Bosni čije djetinjstvo Evropi nije bilo previše važno, danas gledamo u tu Evropu i očekujemo od nje više podrške za Ukrajinu. Očekujemo veće jedinstvo evropske zajednice, očekujemo da ona pokaže da djelima stoji iza vrijednosti za koje se zalaže. Svjedočimo da Evropa djeluje odlučnije u slučaju Ukrajine nego u slučaju BiH, ali to još uvijek nije dovoljno. Dok otvaramo ovu izložbu, djeca u Ukrajini i dalje stradaju. Nadam se da će svi koji vide ovu izložbu biti motiviraniji da glasno zahtijevaju konkretnu pomoć kojom Ukrajina može osigurati sigurnost svoje djece“, rekao je Halilović.

Osipchuk, koja je na otvaranje izložbe stigla iz Kijeva, u emotivnom govoru je podsjetila da je dvije trećine djece u Ukrajini direktno pogođeno ratom.

„Moje srce je slomljeno činjenicom da naš Muzej sada može dokumentovati toliko novih iskustava. Voljela bih da se to nikad nije desilo. Molim vas da budete uz Ukrajinu i djecu Ukrajine“, zaključila je Osipchuk.

Nakon izložbe u Vijeću Evrope, Muzej ratnog djetinjstva nastavlja svoje izložbene aktivnosti putujućom izložbom u Bihaću, nakon čega će do kraja godine gostovati u Bratislavi, Pragu, Hagu i Beču.

Izvor: AA

komentari (0)