Džaferović sa Guterresom: Međunarodne trupe imaju pravo prisustva u BiH na osnovu Daytona i ranijih odluka institucija BiH

BiH 21.09.2022, 10:45 24.09.2022, 09:37
Džaferović sa Guterresom: Međunarodne trupe imaju pravo prisustva u BiH na osnovu Daytona i ranijih odluka institucija BiH
© Facebook/Šefik Džaferović

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antoniom Guterresom.

Sastanak je održan na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Razgovarano je o aktuelnoj međunarodnoj situaciji, kao i njenim implikacijama na stanje u regionu i Bosni i Hercegovini,a naročita pažnja u tom smislu posvećena je agresiji na Ukrajinu.

Razgovarano je o doprinosu Ujedinjenih nacija kada je u pitanju implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma, a poseban fokus stavljen je na predstojeću raspravu na Vijeću sigurnosti o misiji EUFOR-a.

Džaferović je istakao da bi bilo dobro da Vijeće sigurnosti usvoji rezoluciju o EUFOR-u, ali je ponovio da, ukoliko neka od stalnih članica eventualno uloži veto, međunarodne vojne snage imaju mandat da budu prisutne u BiH, na osnovu Dejtonskog sporazuma i ranijih odluka institucija BiH kojima se, bez vremenskih limita, odobrava to prisustvo.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine se sastao i sa predsjedavajućim Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Čabom Kerešijem, prenosi AA.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o međunarodnoj situaciji, kao i stanju u Bosni i Hercegovini, pri čemu je Džaferović naglasio da Ujedinjene nacije trebaju imati poseban senzibiltet prema Bosni i Hercegovini, s obzirom na posebnu historiju tokom 90-ih godina.

Džaferović se sastao i sa pomoćnim generalnog sekretara za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu.

Razgovarano je o aktivnostima Ujedinjenih nacija, kada je u pitanju zaštita istine o genocidu u Srebrenici, kao i suzbijanje govora mržnje u vidu poricanja pravosudno utvrđenih činjenica o genocidu.

komentari (0)