Odnosi Turske i BiH: Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić predvodio političke konzultacije s izaslanstvom MVP Republike Turske

Konzultacije su pružile mogućnost da se u ovom politički značajnom trenutku napravi uvid u aktualno stanje bilateralnih i ekonomskih odnosa dviju država.

BiH 06.11.2023, 16:33 10.11.2023, 11:40
Odnosi Turske i BiH: Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić predvodio političke konzultacije s izaslanstvom MVP Republike Turske
© MVPBiH

Političke konsultacije između Turske i Bosne i Hercegovine, održane su danas u Ankari. Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodio je danas izaslanstvo Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na političkim konzultacijama sa izaslanstvom Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske na čelu sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Turske i načelnikom odjela za europske poslove Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske Muhamedom Kemalom Bozayem.

Konzultacije su pružile mogućnost da se u ovom politički značajnom trenutku napravi uvid u aktualno stanje bilateralnih i ekonomskih odnosa dviju država. Pozdravljeni su dobri i stabilni politički i bilateralni odnosi, uspješni i intenzivni u političkoj, društvenoj i kulturnoj suradnji, bez otvorenih pitanja te je izražena nada da će se bilateralna suradnja nastaviti razvijati na obostrano zadovoljstvo.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić dao je presjek aktualne političke situacije u Bosni i Hercegovini i prezentirao napore koji se ulažu kako bi Bosna i Hercegovina iz kandidacijskog statusa, u kome se nalazi, dobila šansu napredovati na putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji, očekivanom odlukom Europskog vijeća o otvaranju pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

Izaslanstva su razgovarala o aktualnim sporazumima i protokolima između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske koji se nalaze u različitim fazama usuglašavanja i usvajanja, te o mogućnostima i dinamikama njihovog potpisivanja i provedbama.

Izaslanstva su tijekom konzultacija razgovarale i o suradnji dviju zemalja kroz instrument međunarodne pravne pomoći, navodi se u saopštenju. 

Razgovaralo se o procesima suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) i Regionalnom vijeću za suradnju (RCC). Zamjenik Brkić pozdravio je intenziviranje suradnje unutar regionalnih inicijativa naglasivši kako je to izuzetno značajan aspekt za jačanje stabilnosti i sigurnosti u regiji i širem okruženju.

Naglašeno je da se gospodarska suradnja dviju država treba i dalje razvijati povećavanjem trgovinske razmjene te je izražena potreba za rastom obima turskih investicija u Bosni i Hercegovini. Posebno je istaknuta potreba za potpisivanjem revidiranog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Republikom Turskom, zahvaljujući kojem bi gospodarska razmjena napredovala u željenom smjeru.

Pozdravljene su inicijative u vezi visokoškolskog obrazovanja, sporta, nauke i tehnoloških projekata, kao i daljnji razvoj i suradnja u svim oblastima kulture.

komentari (0)