Poslanici PSBiH zatražili da se Rusija isključi iz PIC-a

Predstavnici srpskih stranaka nisu prisustvovali sjednici jer, ističe se, sjednica je sazvana da bi produbila krizu u BiH

BiH 04.03.2022, 16:29
Poslanici PSBiH zatražili da se Rusija isključi iz PIC-a
© AA

Nekoliko parlamentaraca u Predstavničkom domu BiH zatražila je da se Rusija, koja je napala Ukrajinu, izbaci iz Vijeća za implementaciju mira (PIC), dok predstavnici srpskih stranaka nisu prisustvovali sjednici jer, ističe se, sjednica je sazvana da bi produbila krizu u BiH. 

Zastupnica Saveza za bolju budućnost (SBB) Edita Đapo pozvala je Predstavnički dom da apeluje na sve članove Vijeća da budu smijenjeni iz Vijeća za implementaciju mira, nadležnog za provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini. Đapo je rekao da će suspenzija članstva Rusije spriječiti sistematsko kršenje Dejtonskog sporazuma.

Đapo je također navela da je dužnost Predstavničkog doma BiH da to uradi, jer se na taj način Rusija može spriječiti da destabilizuje region.

Poslanik Naše stranke (NS) Predrag Kojović, koji je podržao Đapin predlog, istakao je da je od velike važnosti da 55 zemalja, osnivača Vijeća za implementaciju mira, dovodi u pitanje mjesto Rusije u ovom stijelu. Kojović je kazao da Rusija, kao agresor, ne može doprinijeti međunarodnim naporima da se održi mir u Bosni i Hercegovini, prenose Vijesti.ba. , piše Fena. 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić, koji je govorio na sjednici koju su bojkotirali političari bosanskih Srba, osudio je neopravdane napade Rusije na Ukrajinu, i dok je gotovo cijeli svijet zauzeo stav protiv Rusije, neki političari u Bosni i Hercegovini su se svrstali na stranu Rusije, Bjelorusije, Eritreje, Sjeverne Koreje i Sirije.

komentari (0)