Schmidt: BiH ima historijsku šansu

Istakao je da je ovo mogućnost da političari rade u službi građana i poboljšaju njihov svakodnevni život, što će biti težak posao koji će zahtjevati naporan rad i iskrenu opredjeljenost

BiH 09.12.2022, 14:14 09.12.2022, 14:20
Schmidt: BiH ima historijsku šansu
© AA

BiH ima istorijsku šansu, nakon održanih izbora i ohrabrujućeg napretka kojeg smo vidjeli u formiranju institucija i vlasti. BiH sada ima šansu da ostvari napredak na putu ka evropskim integracijama, izjavio je danas visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt. 

On se obratio javnosti nakon dvodnevne sjednice političkih direktoraa Upravnog odbora (UO) Vijeća za provedbu mira (PIC) održane u Sarajevu.

Govoreći o kandidatskom statusu rekao je da bi to mogao biti dobrodošao prvi korak u tom pravcu, a da to još uvijek nije gotovo, jer će o tome odlučivati Evropsko vijeće u Pragu sljedeće sedmice.

"Postoji ohrabrenje i očekivanje da institucije u BiH urade svoj dio posla, a to se prije svega odnosi na donošenje zakonodavnih akata i formiranje vlasti", rekao je on.

Dodao je da bi nakon tog, prvog koraka, uslijedio stvarni posao, jer status ne znači da će BiH automatski postati članica EU.

"Ništa značajno se ne može desiti bez nekog napora, tako je u životu, a svakako je tako i u politici. Saglasili se da ćemo nastaviti da pružamo podršku BiH na njenom putu kako bi ostala multietničko i demokratsko društvo. Vidjeli smo da nakon mnogih godina letargije sada stvari počinju da se mijenjaju. Moramo iskoristiti ovaj zamah, jer dugo vremena se čeka da ova zemlja napravi odlučne korake ka stabilnoj i prosperitetnoj budućnosti", kazao je visoki predstavnik.

Istakao je da je ovo mogućnost da političari rade u službi građana i poboljšaju njihov svakodnevni život, što će biti težak posao koji će zahtjevati naporan rad i iskrenu opredjeljenost.

"BiH bi trebala, a vjerujem da hoće, postati dio evropske porodice država što je prije moguće. Političari se biraju da bi donosili odluke i da bi djelovali. Neki su poslije izbora pokazali da su spremni djelovati i to je dobar znak i nadam se da su vremena stalnih blokada sada iza nas", rekao je on.

Dodao je da će on sa međunarodnom zajednicom doprinijeti dijalogu koji treba da se nastavi i da očekuju da će formiranje institucija biti završeno u dogledno vrijeme, piše AA. 

"BiH mora pokazati da politički i ekonomski funkcioniše i da je sposobna provoditi reforme. To zahtijeva da djelujemo u interesu ove zemlje i da se preduzimaju aktivnosti na vladavini prava", kazao je on.

Sjednica UO PIC-a počela je juče diskusijom o stanju vladavine prava u BiH. Gosti sesije bili su predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Halil Lagumdžija.

Prema riječima Schmidta, očekuju da će oni dati podršku i osigurati usvajanje neophodnog zakonodavstva.

Danas je predsjednik Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić na sjednici govorio o zakonodavnoj aktivnosti u parlamentu uopšteno.

"Smatramo da je ohrabrujuće da već imamo neki plan i da se stvari odvijaju očekvano. Očekujemo da će ove aktivnosti odvijati pravovremeno i pratićemo razvoj situacije ne samo u pravnom, zakondovanom kontekstu, nego i kada je u pitanju integritet izbora i izbornog procesa", rekao je on.

Dodao je da su razgovarali o iskustvima, temama koje se tiču nedostataka kada je u pitanju integritet izbornog procesa, navodeći da je ohrabrujuće da postoji volja da se nastavi raditi na poboljšanju, ne samo zakonodavnih osnova nego i tehničkih uslova "kako bismo izbjegli izborne krađe u budućnosti".

Visoki predstavnik u BiH je istakao da se nada da će se napraviti razlika između interesa stanaka i generalnog interesa ove zemlje.

"Mi smatramo da je kretanje ka evropskim integracijama nešto što je najvažnije za najmlađu generaciju, za mlade ljude ove zemlje. Poručujem im: Ostanite ovdje i pomozite da ova zemlja postane bolje mjesto na Zapadnom Balkanu i Evropi", rekao je on pozivajući mlade da daju svoj doprinos da osiguraju bolju situaciju u zemlji.

Prema njegovim riječima, da sada nije vrijeme da se političari poigravaju sa izbornim tijelom. Istakao je da prate komentare koji kolaju u proteklim sedmicama.

"Svima bih poručio da iskorite priliku, vrijeme dato Balkanu da usvoje potrebne odluke, zakone i siguran sam da ima puno odgovornih ljudi u ovoj zemlji koji su shvatili da je potrebno raditi u tom smjeru i da to i rade", rekao je on.

Istakao je da slijede veliki izazovi, ali to su stvari u koje vrijedi uložiti truda, jer će to otvoriti put za održive reforme.

komentari (0)