SDA: "Tužilaštvo, PIC, OHR i EUFOR dužni su da reaguju i zaustave militarističke provokacije iz entiteta RS"

Također, od Tužilaštva Bosne i Hercegovine traže da prestane kalkulisati i da konačno pokrene krivične postupke protiv osoba odgovornih za kršenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

BiH 09.01.2023, 09:53 09.01.2023, 14:23
SDA: "Tužilaštvo, PIC, OHR i EUFOR dužni su da reaguju i zaustave militarističke provokacije iz entiteta RS"
© AA

 Ustavni sud Bosne i Hercegovine je presudio da 9. januar ne može biti "Dan RS-a", s jakim razlozima za takvu odluku, saopćila je danas Stranka demokratske akcije. 

- Tog dana 1992. godine izvršen je udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid. Uz to, 9. januar i razlozi zbog kojih su vlasti entiteta RS odlučile da ga obilježavaju kao 'Dan RS' je diskriminatoran u svojoj suštini i u načinu na koji se obilježava. Entitet RS nije niti može biti entitet samo jednog naroda, navedeno je iz SDA.

Podsjetili su da unatoč presudi koja je konačna i obavezujuća vlasti entiteta RS nastavljaju s obilježavanjem ovog dana, direktno kršeći odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine te uz to organizirajući i parade sa dugim cijevima i oklopnim vozilima, čime namjerno izazivaju dodatne tenzije.

- Radi se o neupitnom i flagrantnom antidejtonskom djelovanju, poručili su.

SDA traži od PIC-a, OHR-a i EUFOR-a da konačno počnu u punom kapacitetu koristiti mandat i izvršavati obaveze ustanovljene Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Smatraju da su oni u skladu s tim mandatom dužni da bez ikakvog kalkulisanja i odlaganja sankcionišu sve one koji organizovanjem proslave neustavnog "Dana RS-a" i militarističkih parada žele isprovocirati incidente i narušiti stabilnost u Bosni i Hercegovini.

Također, od Tužilaštva Bosne i Hercegovine traže da prestane kalkulisati i da konačno pokrene krivične postupke protiv osoba odgovornih za kršenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

- Radi se o krivičnom djelu koje je sankcionirano članom 239. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u kojem je navedeno: 'Službeno lice u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, koje odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava, ili sprečava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina', navedeno je iz SDA.

Građane Bosne i Hercegovine pozivaju da ne nasjedaju na provokacije, jer cilj onih koji na ovakav način krše ustavne i zakonske odredbe i organiziraju parade jeste da izazivu incidente i ugroze mir i stabilnost.

- Ono što cjelokupna javnost može i treba raditi jeste da traži odlučnu akciju onih koje na to obavezuje Dejtonski mirovni sporazum i Krivični zakon Bosne i Hercegovine, kako bi nakon višegodišnjeg kukavičkog kalkulisanja konačno počeli raditi svoj posao, dodali su iz SDA.

komentari (0)