Postoji osnov za unapređenje ekonomske saradnje Crne Gore i Turkiye

Crna Gora i Turkiye baštine tradicionalno prijateljske veze, koje su odlična osnova za unapređenje ekonomske saradnje, ocijenjeno je tokom sastanka predsjednice Privredne komore Crne Gore Nine Drakić i ambasadorke Turkiye u Crnoj Gori Songul Ozan

EKONOMIJA 23.02.2022, 16:29 23.02.2022, 16:55
Postoji osnov za unapređenje ekonomske saradnje Crne Gore i Turkiye
© AA

Crna Gora i Turkiye baštine tradicionalno prijateljske veze, koje su odlična osnova za unapređenje ekonomske saradnje, ocijenjeno je tokom sastanka predsjednice Privredne komore Crne Gore Nine Drakić i ambasadorke Turkiye u Crnoj Gori Songul Ozan. 

Ambasadorka Ozan je istakla da se u Crnoj Gori "osjećaju kao kod kuće, što je velika prednost".

- Naši investitori vide svijetlu perspektivu Crne Gore kao buduće članice Evropske unije i zainteresovani su za ulaganje u njenu ekonomiju, rekla je Ozan.

Ona je kazala da žele da povećaju trgovinsku razmjenu, ocjenjujući da se mora zajednički raditi kako bi se taj cilj ostvario. Ozan je dodala da ambasada Turkiye usmjerava biznismene iz te zemlje ka Crnoj Gori.

Ona je podsjetila da postoji značajno interesovanje investitora iz Turkiye za crnogorske aerodrome, investicije u turizam, građevinski sektor i zdravstvo.

Ozan je podsjetila da u Turkiye postoje brojni start up-ovi koji mogu biti dobar uzor i mogući partneri crnogorskim.

Predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić je naglasila da su Crnoj Gori potrebne investicije, prije svega, u proizvodne sektore, kako bi se doprinijelo diversifikaciji ekonomije i smanjenju ranjivosti na krize.

Drakić je istakla veoma kvalitetnu saradnju sa ambasadom i Unijom privrednih komora Turkiye (TOBB), te drugim asocijacijama, koja rezultira značajnim učešćem crnogorskih privrednika na sajmovima u Turkiye, piše AA. 

Drakić i Ozan su konstatovale da postoji prostor za organizovanje velikog foruma privrednika dvije države, kada to okolnosti dozvole, a koji će doprinijeti prezentaciji ekonomskih i investicionih potencijala te mogućnosti za ostvarivanje poslovne saradnje.

- Izraženo je očekivanje da će se ubrzo organizovati sastanak Mješovite komisije Crne Gore i Turkiye kao jedan od doprinosa razvoju međusobne saradnje dvije države, zaključuje se u saopštenju.

komentari (0)