Na gradskom groblju Bare sahranjen Štraus sa Grbavice - Ivica Osim

Ivica Osim preminuo je 1. maja ove godine u austrijskom Grazu u 81. godini

Fudbal 14.05.2022, 14:27 14.05.2022, 15:12
Na gradskom groblju Bare sahranjen Štraus sa Grbavice - Ivica Osim
© AA

Ivica Osim, jedan od najboljih fudbalera i trenera Bosne i Hercegovine ikada sahranjen je danas u Aleji velikana na sarajevskom gradskom groblju Bare u prisustvu više hiljada ljudi

Sahrani je pored porodice i prijatelja prisustvovao veliki broj građana, navijača i fudbalera, sadašnjih i bivših, kao mnogobrojne ličnosti iz javnog života BiH i regiona.

Na groblju Bare obratio se Osimov prijatelj Ivica Šarić koji je rekao da je Ivica Osim pokazao kako se sreća pronalazi u igri.

- Nogometaš kojeg smo zvali Štraus sa Grbavice, virtouz sa savršenim osjećajem za raskorak i za ritam igre, onako visok i stamen volio je duel i dribling koji postane kao muzički akord kada se poigra dupli pas ili produži do linija loptom, rekao je Šarić.

Istakao je da je Osim nenadmašni, ne samo veliki igrač i trener, već i brižan otac, nježan suprug, posvećeni sin, velika raja, sve ono što krasi emotivnog i dobrog čovjeka. Naglasio je da je Švabo je kao igrač imao srce i impuls dječaka, a kao trener mudrost i pamet.

- Mnogo je učinio da sport bude prostor našeg okupljanja, spajanja, zajedništva, jedinstva različitosti poput njegovog rodnog Sarajeva kojem se uvijek vraćao bez obzira na kojem dijelu svijeta živio i radio, rekao je Šarić.

Dodao je da je Švabo do kraja bio internacionalni krik onog dijela sportske i najvijačke zajednice koji je osjetljiv na korupciju, političku i ekonomsku podlost.

- Njegova se osjetljivost za pravdu nije potrošila nikada, kao ni njegova vječna želja da nogomet sačuva svoju dušu, rekao je Šarić.

Nakon toga uslijedilo je izvođenje pjesme "Grbavica".

Prethodno je u Narodnom pozorištu u Sarajevu održana komemoracija Ivici Osimu kojoj su pored članova porodice i bliskih prijatelja prisustvovali brojni poštovaoci lika i djela jednog od najvećih fudbalskih trenera sa naših prostora. Govornici na komemoraciji ukazali su na veličinu lika i djela Ivice Osima naglašavajući da je on bio veliki čovjek i sportska legenda. Bivši fudbaleri koji su se danas oprostili od njega istakli su da im je on bio kao otac, čovjek od kojeg se mnogo toga moglo naučiti, kako u sportu, tako i u životu, piše AA. 

On je bio proslavljeni fudbaler i trener sarajevskog Željezničara. U igračkoj karijeri nastupao je i za holandski Zwolle, te francuske klubove Strasbourg, Sedan i Valenciennes, a od 1964. do 1969. bio je reprezentativac nekadašnje SFR Jugoslavije.

Osim u matičnom ”Želji”, bio je uspješan trener beogradskog Partizana (Srbija), Panathinaikosa iz Atine (Grčka), Sturm Graza (Austrija) i JEF Uniteda (Japan).

Ivica Osim ostaće upamćen i kao veoma dobar selektor fudbalskih reprezentacija bivše SFR Jugoslavije i Japana.

Bio je počasni predsjednik FK Željezničar i Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH.

Ivica Osim preminuo je 1. maja ove godine u austrijskom Grazu, gdje je živio posljednjih godina u 81. godini.

komentari (0)