Razija Mujanović: "Košarka je dio mog života"

Njen najsretniji trenutak u karijeri bilo je osvojeno finale u Firenci, na koji su otputovali autobusom

Košarka 28.06.2022, 12:47
Razija Mujanović: "Košarka je dio mog života"
© Balkan News

Razija Mujanović, nekadašnja bh. košarkašica,  najbolja košarkašica svih vremena u emisiji „Top Gol by Baho“, govorila je o svojoj karijeri koju je započela u bh. gradu Tuzli. Sve je, prisjetila se ona, počelo kada ju je njen nastavnih Fizičke kulture u Čelićima, nju preporučio trenerima iz tuzlanskog KK Jedinstvo.

- Rekao im jeda bi bilo dobro da dođu da me pogledaju. Također, da se pokušam preseliti iz Čelića u Tuzlu i počnem igrati košarku. U to vrijeme, nije bilo uslova da mi neko može platiti stan, hranu pa sam čekala godinu. Tada je KK Jedinstvo bilo u drugoj ligi i faktički nisu mogli izdvojiti novac kao ni moji roditelji, prisjeća se Razija Mujanović.

Tada je njen trener Miki Vuković godinu dana tražio način da se Razija preseli u Tuzlu i počne igrati za KK Jedinstvo.

Kada je došlo vrijeme da se bh. košarkašica iz rodnog Čelića preseli u Tuzlu, poznajući svoje dijete, roditelji je nisu sputavali.

- Moj rahmetli otac bio veoma razuman čovjek i on je smatrao da meni sa tom visinom nije mjestu tu u maloj sredini. Za ljude u maloj sredini ako iskačeš onda njima baš se to i ne sviđa. On je smatrao da po završetku moje osnovne škole negdje se preselim na školovanje, nije bilo razmišljanje o košarci. Međutim, kada se to dogodilo, moj nastavnik iz osnovne škole je pitao da li će me roditelji pustiti na što sam ja rekla:' naravno da hoće', prisjetila se Razija.

Razija Mujanović kroz svoju karijeru veliku zahvalu dugovala je treneru Miki Vukoviću i Zoranu Dugonjiću za koje smatra da su glavni pokretači.

- Glavni porketač u tom periodu je bio Miki Vuković. Njemu ništa nije bilo teško. On je išao po školama u okolnim mjestima da bi našao djevojčice. Ja se sjećam jedne igračice, bila je prvi centar prije mene, Milena Đukić. On je nju poslije svakog treniga vozio kući u Petrovo selo jer nije imala prijevoza u kasnim večernjim satima. Njemu nije bilo teško to da radi. On je davao svoj maksimum da bi stvorio ekipu. Tu su bili i drugi ljudi iz uprave koji su slijedili Mikija Vukovića, ali bez njega i da on nije bio pokretač, ne bi bilo nikoga, ističe Razija.  

Prisjetila se Mujanović i svojih utakmica i protiv velikih klubova iz  tadašnje Jugoslavije.

- U to vrijeme su kotirale Zvezda, Partizan, Montmontaža iz Zagreba pa Ježica Ljubljana. Poslije je došao i klub iz Šibenika tako da nije bilo laganih utakmica. U ono vrijeme mi smo imali jaku ligu, dobre ekipe. Iako smo bili prvaci nikada nisi mogao otići ekipi koja je za ispadanje i da lagano pobijediš 3040 razlike. Morao si dobro namučiti da bi pobijedio a čak se desilo da izgubiš, ističe Razija.

Njen najsretniji trenutak u karijeri bilo je osvojeno finale u Firenci, na koji su otputovali autobusom.

- Mi smo na tu finalnu utakmicu išli autobusom iz Tuzle. Naša sva koncentracija je bila usmejrena na tu utakmicu, nas nije interesovalo ni je li to Firenca, ni kako izgleda, niti smo imali vremena za to.  Mi smo od Vicenze izgubili u Italiji i kada smo dosli u Firencu mi smo bili outsideri. Niko nije vjerovao da cćmo mi uspjeti pobijediti peterostrukog prvaka Evrope. Oni su bili zaista dobra ekipa, govori Razija.

Ni one, ističe ona, nisu vjerovale. Međutim...

- Nama je Miki toliku nadu ulio. Sjećam se onog momenta kada smo došli na sastanak prije utakmice, mi sve oborile glave, uplašene.  Razmišljali smo da ne izbubimo 2030 razlike, da se ne obrukamo. Međutim kad je Miki došao na sastanak ulio nam je  u povjerenje i nekako  ohrabrio. Tada je rekao:' Šta mislite da mi njih ne možemo pobijediti, ja vjerujem da ćemo pobijediti'. I tako je i bilo. Cijela utakmica je bila teška utakmica. Sve te finalne utakmice su teške.  Možda ne toliko zanimljive i za oko lijepe.  E tu se igra bolja odbrana, procenat šuta bude lošiji jer drhti ruka..., priča Razija.

No, to nije bila jedina titula koju je bh. košarkašica Razija Mujanović osvojila. Šest puta je igrala finale lige prvaka, osvojila je još četiri titule.

- Ja sam sretna da sam sa različitim ekipama uzimala titule. Voljela sam izazove i to me je više motivisalo da se okušam da vidim mogu li i sa drugim ekipama osvojiti titulu a to je prvaka Evrope, priča Razija.

Cijelu emisiju "Top Gol by Baho"  i o čemu je još govorila bh. košarkašica Razija Mujanović pogledajte na našem YouTube kanalu BalkaNA. 

 

komentari (0)