Balkan srcem uz Turkiye: Širom regije sergije i dženaze za žrtve zemljotresa

Samo u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici prikupljeno 1.700 eura za stanovnike Turkiye i Sirije

Region 10.02.2023, 13:46 17.02.2023, 15:32
Balkan srcem uz Turkiye: Širom regije sergije i dženaze za žrtve zemljotresa
© AA

U džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore danas je nakon džume klanjana i dženaza-namaz u odsustvu žrtve razornog zemljotresa u Turkiye i Sirije. Ujedno je u svim džematima organizirana i sergija za pomoć preživjelima u razornom zemljotresu koji je poharao jug Turkiye i sjeverne dijelove Sirije, javlja Anadolija.

Dženaza u odsustvu za poginule i segija za pomoć preživjelima u zemljotresu u Turkiye i Siriji klanjana je odlukom reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića. Veliki broj građana dženazu je danas klanjao u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu koju je predvodio reis Kavazović.

Nakon džuma-namaza organizirana je i sergija, a prikupljena sredstva poslužit će kao interventna pomoć nastradalom stanovništvu i podrška saniranju posljedica zemljotresa u ove dvije zemlje. Inače, Islamska zajednica pokrenula veliku humanitarnu akciju "Od Bošnjaka s ljubavlju“, a poziv građanima da se odazovu na ovu akciju posebno je uputio i reisul-ulema Kavazović.

Srebrenički imam Ahmed ef. Hrustanović na svom Twitter profilu objavio je da je u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici prikupljena finansijska pomoć za stanovnike Turkiye i Sirije koji su pogođeni zemljotresom.

- Danas je samo u jednoj džamiji, u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici, prikupljeno 1.700 eura za stanovnike Turske i Sirije koji su pogođeni zemljotresom, kazao je ef. Hrustanović. Dodao je da je u svim džamijama na tom području prikupljeno 3.600 eura.

U džamijama širom Crne Gore također je nakon džume klanjana i dženaza-namaz u odsustvu, za žrtve razornog zemljotresa u Turkiye i Siriji, a u svim džematima organizovana je i sergija za pomoć preživjelima.

Dženaza u odsustvu za poginule i sergija za pomoć preživjelima u zemljotresu u Turkiye i Siriji klanjana je na osnovu odluke Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Veliki broj građana dženazu je danas klanjao u Starodoganjskoj džamiji u Podgorici, koju je predvodio glavni podgorički imam Džemo ef. Redžematović.

On je za AA kazao da Mešihat Islamske zajednice Crne Gore i na ovaj način pruža podršku i brine o svim ljudima u svijetu, naročito o ovom tragičnom događaju.

komentari (0)