Bivši albanski premijer Berisha persona non grata u Velikoj Britaniji

Američka ambasada u Albaniji je 19. maja 2021. objavila odluku američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena da proglasi bivšeg premijera Albanije Salija Berishu nepodobnim za ulazak u SAD zbog "koruptivnih radnji i podrivanje demokratije u Albaniji"

Region 22.07.2022, 15:28 22.07.2022, 15:38
Bivši albanski premijer Berisha persona non grata u Velikoj Britaniji
© AA

Bivši premijer Albanije Sali Berisha izjavio je u petak da su britanske vlasti donijele odluku da mu zabrane ulazak u Veliku Britaniju, zbog navodnih veza sa organizovanim kriminalnim grupama i korupcije. 

- Britanske vlasti su kao razlog navele jasne veze sa organizovanim kriminalnim grupama i kriminalcima koji su predstavljali rizik za javnu bezbjednost u Albaniji i Ujedinjenom Kraljevstvu, te zbog korupcije, rekao je Berisha na konferenciji za medije iz centrale Demokratske partije Albanije u Tirani.

Bivši albanski lider je negirao optužbe i dodao da je odlučio izaći u javnost iako je odluka da je proglašen "personom non grata" bila povjerljive prirode te njegovo ime nije navedeno javno.

Kazao je da je riječ o kleveti u interesu iste grupe, odnosno u interesu aktuelnog premijera Albanije Edija Rame i njegovih međunarodnih saveznika.

- Bio sam svjestan napora diplomata State Departmenta da se međunarodni partneri pridruže njihovoj odluci, apsolutno bez ikakvog osnova, kako bi pojačali pritisak na mene i opravdali svoju odluku zasnovanu na kleveti, naveo je Berisha.

Berisha je pozvao britanske vlasti da pravosudnim tijelima svoje zemlje, kao i pravosudnim tijelima u Albaniji, dostave "svaku činjenicu, dokaz ili dokument koji oni ili bilo ko drugi imaju", za optužbe koje su iznijeli protiv njega, piše AA. 

Britanska ambasada u Tirani je, u međuvremenu, saopštila da je Ujedinjeno Kraljevstvo ove sedmice poduzelo preventivne akcije protiv određenih albanskih pojedinaca koji se dovode u vezu sa kriminalom i korupcijom.

Podsjećamo, američka ambasada u Albaniji je 19. maja 2021. objavila odluku američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena da proglasi bivšeg premijera Albanije Salija Berishu nepodobnim za ulazak u SAD zbog "koruptivnih radnji i podrivanje demokratije u Albaniji".

Nakon što je Berisha proglašen personom non grata od SAD-a, bivši predsjednik Demokratske partije (DP) Lulzim Basha odlučio je da izbaci bivšeg premijera Berishu iz parlamentarne grupe ove stranke, a ta je odluka izazvala unutarstranački sukob.

komentari (0)