Otvoren Turski kulturni centar u Tutinu: Mnoštvo projekata za bolju saradnju

Aksoy je u svojoj izjavi  istakao da su sa gradonačelnikom Hotom potpisali protokol Turskog kulturnog centra i dodao kako su sretni činjenicom da nakon Novog Pazara grad Tutin dobija Turski kulturni centar

Region 06.10.2022, 11:44 07.10.2022, 11:15
Otvoren Turski kulturni centar u Tutinu: Mnoštvo projekata za bolju saradnju
© AA

U prisustvu ambasadora Republike Turkiye u Beogradu Hamija Aksoya, generalnog konzula Turkiye u Novom Pazaru Basara Basola i predsednika opštine Tutin Saliha Hota otvoren je Turski kulturni centar u opštini Tutin na jugozapadu Srbije, drugi u toj regiji. 

Zvaničnom otvaranju prostorija prethodili su sastanak delegacija, a potom i potpisivanje sporazuma o otvaranju Turskog kulturnog centra u Tutinu.

“U Tutinu smo danas sa predsednikom opštine potpisali sporazum o otvaranju Turskog kulturnog centra. Ovo je drugi Turski kulturni centar koji otvaramo u ovom regionu, nakon onog koji smo otvorili u Novom Pazaru. Činjenica je da u Srbiji postoji veliko interesovanje za učenje turskog jezika. Mi imamo instituciju u Novom Pazaru kroz koju je prošlo oko 3.000 polaznika kursa turskog jezika. Znam da i u Tutinu kod omladine postoji veliko interesovanje da uče turski jezik. Ovde ćemo angažovati i profesora turskog jezika koji će podučavati zainteresovane. Polaznici tih kurseva će biti u prednosti kada su u pitanju turske državne stipendije za školovanje u našoj zemlji”, izjavio je ambasador Turkiye u Beogradu Hami Aksoy.

Predsednik opštine Tutin Salih Hot zahvalio je za dosadašnju saradnju i podršku koja dolazi iz Republike Turkiye. Novootvoreni Turski kulturni centar daće, kroz realizaciju projekata i razmenu kulturnih sadržaja, značajan doprinos daljoj saradnji, smatra Hot, piše AA. 

“Ambasador Republike Turkiye je u Tutinu treći put tokom kratkog vremenskog perioda. To pokazuje da mi imamo dobru saradnju sa institucijama Turkiye koje deluju u Srbiji. Danas smo potpisali ugovor oko veoma značajnog projekta, projekta otvaranja Turskog kulturnog centra u Tutinu. To je samo stepenica ka boljoj saradnji lokalne samouprave i institucija Republike Turkiye koje postoje u Srbiji. Zahvaljujem za sve realizovane projekta koje smo zajednički sproveli”, izjavio je predsednik opštine Tutin Salih Hot.

Ambasador Aksoj je sa domaćinima, delegacijom opštine Tutin razgovarao i o jednom od najznačajnijih projekata realizovanih u Sandžaku, rehabilitaciji puta Novi Pazar – Tutin.

“Do Tutina smo došli iz Novog Pazara, prošli smo rekonstruisanom trasom i moja je želja da ovaj put bude od koristi stanovnicima ovog regiona. Očekuje se skoro zvanično otvaranje puta Novi Pazar – Tutin”, dodao je ambasador Aksoy.

Predsednik opštine Tutin Salih Hot zahvalio je na realizaciji kapitalnog projekta, rekonstrukciji puta od Tutina do Novog Pazara, koji prema njegovim rečima već sada služi stanovnicima ovog regiona, a značaj rekonstruisane magistrale prevazilazi lokalne okvire, dodao je Hot.

Cilj je da se kroz novootvorenu ustanovu u Tutinu promovišu turski jezik i književnost, kultura i istorija naroda Turkiye i jača kulturna razmena među narodima dve države.

komentari (0)