Povoljnija situacija na požarištu kod Dubrovnika, požar se proširio na BiH

Na pojedinim dijelovima požarišta još ima vatre, na dijelovima izdimljavanja, dok evakuacije građana nije bilo

Region 26.07.2023, 11:00 28.07.2023, 15:25
Povoljnija situacija na požarištu kod Dubrovnika, požar se proširio na BiH
© AA

Na požaru koji je izbio na području Župa dubrovačka Plat situacija jutros povoljnija, a pod kontrolom je i dio vatrene fronte koju čuvaju bh. vatrogasci. 

Vatrogasci su se cijelu noć borili s vatrenom stihijom na požarištu Župa dubrovačka Plat i nadljudskim snagama uspjeli su spriječiti da se on proširi do prodičnih kuća.

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović izjavio je za AA u kako je požar koji je prijetio kućama prošle noći, pred zoru oko 4 sata, stavljen pod kontrolu.

"Tijekom jutra situacija je puno bolja. Moramo biti na oprezu jer je fronta velika, ali i da se jaki vjetrovi koji su puhali jučer ne bi ponovili danas, jer je u takvim uvjetima jučer bilo teško, gotovo nemoguće raditi. Nijedan objekt nije stradao, a dužina fronte je oko šest kilometara. Vatrogasci će cijeli dan ostati na terenu, a u pomoć gasiteljima stigla su i dva kanadera!, izjavio je Simović.

Sinoć je u gašenju na području Župe učestvovalo preko 150 vatrogasaca, dok će ih danas s radom nastaviti oko 120, jer je situacija povoljnija. Posebno teška situacija noćas bila je u Župi, jer su stambeni objekti bili u neposrednoj blizini vatrene fronte. Ugrožena su bila mjesta od Solina, preko Mlina do Buića, dodao je Simović.

Dio vatrene fronte proširio se na susjednu BiH, potvrdio je zapovjednik Simović koji se sastao s bh. kolegama i ponudio im pomoć ukoliko ne uspiju vatrenu frontu staviti pod kontrolu.

"Situacija je i u BiH dosta bolja, ali se nikada ne zna kada se vatra može naglo proširiti", izjavio je Simović.

Na gašenju požara u BiH aktivan je DVD Ivanica kao i profesionalne vatrogasne službe. 

Na pojedinim dijelovima požarišta još ima vatre, na dijelovima izdimljavanja, dok evakuacije građana nije bilo.

komentari (0)