U Srbiji ukinuta zabrana izvoza svih vrsta ulja

Region 12.08.2022, 10:47
U Srbiji ukinuta zabrana izvoza svih vrsta ulja
© AA

Vlada Republike Srbije donijela je odluku o ukidanju zabrane izvoza svih vrsta ulja nakon kompletnog uvida u stanje zaliha, ali i rekordnih površina pod zasadom suncokreta.

"Nadležne institucije će nastaviti da prate situaciju na tržištu i u skladu sa tim preduzimati adekvatne mjere. Prioritet će svakako biti da se u prvom redu zadovolje sve potrebe stanovništva. Vlada je u prethodnom periodu ukinula zabrane i za izvoz svih vrsta žitarica koje su bile pod mjerama ograničenog izvoza", saopšteno je iz Vlade Srbije nakon jučerašnje sjednice, prenosi AA.

Na sjednici je usvojena i odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto. Ovu odluku Vlada je donijela imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cijenom sirove nafte na svjetskom tržištu koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji, a u cilju redovnog snabdijevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana, kao i očuvanja privredne stabilnosti.

Na jučerašnjoj sjednici donijeta je izmijenjena odluka o privremenoj zabrani izvoza euro dizela EN 590 kojom se zabrana produžava za još sedam dana.

Donošenjem ove mjere spriječiće se moguće štete po privredu i građane s obzirom na to da energetska kriza na svjetskom tržištu i dalje prouzrokuje prijetnju od nastanka kritične nestašice ove robe bitne za građane Republike Srbije.

komentari (0)