Ugljanin zahtjeva: Riješiti status Bošnjaka na jugu Srbije po uzoru na Srbe na Kosovu

Prijedlog o rješavanju pitanja dostavljen je srbijanskom predsjedniku Vučiću i kosovskom premijeru Kurtiju

Region 23.02.2023, 16:05 27.02.2023, 13:41
Ugljanin zahtjeva: Riješiti status Bošnjaka na jugu Srbije po uzoru na Srbe na Kosovu
© AA

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je da je ova partija Aleksandru Vučiću, Albinu Kurtiju, SAD-u i EU poslala zahtjev da se dijalogom o Kosovu obuhvati i status Bošnjaka i Albanaca u Srbiji.

Ugljanin je izjavio da ova parlamentarna stranka predlaže da se tokom dijaloga usvoji jedinstven model za rješavanje statusa Bošnjaka i Albanaca u Srbiji, kao i Srba, Bošnjaka i drugih naroda na Kosovu.

- Konkretno, po međunarodnim standardima, po Rezoluciji 1985 Saveta Evrope koja jasno definiše stanje i prava manjina u Evropi. Ovim pismom zatražili smo, da pre svega predsednik Srbije, napravi strateški korak napred i omogući ostvarivanje prava Bošnjaka i Albanaca u Srbiji po najvećim standardima, kako bi imao pravo i legitimitet da to isto traži za naše sunarodnike, i za Srbe i za Bošnjake, na Kosovu, kazao je Ugljanin.

Kako prenosi Anadolija, Ugljanin je napomenuo da je riječ o strateškom prijedlogu i doprinosu poboljšanja odnosa i bržem rješavanju kosovskog pitanja.

Što više Srbija bude dala Albancima i Bošnjacima, imat će legitimno pravo da to traži za Srbe na Kosovu, zaključio je Ugljanin.

Na konferenciji za medije rečeno je da je Aljbin Kurti podržao ove zahtjeve i da se očekuje odgovor od rukovodstva Srbije. Rečeno je i to da su narodni poslanici SDA održali sastanke sa predstavnicima međunarodne zajednice na kojima se razgovaralo o zahtjevima Bošnjaka i Albanaca u Srbiji.

komentari (0)