Đukanović: Odnos Srbije prema Crnoj Gori trenutno liči na odnos prema drugim državama regiona 90-ih godina

Na pitanje da li će Demokratska partija socijalista (DPS) prekinuti bojkot Skupštine kada se bude glasalo o smjeni ministra pravde Leposavića i o rezoluciji o Srebrenici, Đukanović je odgovorio da je ta stranka državotvorna i da je iznijela najveći dio političkog tereta u obnovi nezavisnosti Crne Gore...

Region 04.06.2021, 14:52 04.06.2021, 15:06
Đukanović: Odnos Srbije prema Crnoj Gori trenutno liči na odnos prema drugim državama regiona 90-ih godina
© AA

Odnos Srbije prema Crnoj Gori trenutno podsjeća na odnos te države prema drugim zemljama regiona početkom 90-ih godina, pod plaštom priče o ugroženosti Srba, ocijenio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Đukanović je, nakon sastanka sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, odgovarajući na pitanje kakvi su trenutni odnosi Srbije i Crne Gore, rekao da su njegovi stavovi više puta naišli na nerazumijevanje u Beogradu.

Đukanović je kazao da je, za razliku od mnogih, bio akter i politike 90-ih, što mu, kako je naveo, sad sa jedne strane predstavlja opterećenja, a sa druge dragocjeno iskustvo,piše AA. 

- Odnos Srbije prema Crnoj Gori trenutno neodoljivo liči na njen odnos prema drugim državama regiona početkom 90-ih godina, pod plaštom priče o ugroženosti Srba. Epilog znamo, rekao je Đukanović.


On je kazao da se nadao da "makar za našeg života nećemo doći na priliku da ponovimo takve greške".- Plašim se da se ponavljaju, kazao je Đukanović.

Na pitanje da li će Demokratska partija socijalista (DPS) prekinuti bojkot Skupštine kada se bude glasalo o smjeni ministra pravde Leposavića i o rezoluciji o Srebrenici, Đukanović je odgovorio da je ta stranka državotvorna i da je iznijela najveći dio političkog tereta u obnovi nezavisnosti Crne Gore.

- Jasno smo kazali da ćemo, iz bilo koje pozicije, nastaviti da se ponašamo odgovorno prema nacionalnim interesima, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, DPS nije propustio nijedno iskušenje da potvrdi takvo ponašanje.

- DPS će u kontinuitetu biti u pripravnosti da spriječi bilo koga da baci sumnju da bi promjena vlasti mogla da pokvari antifašist, proevropski, građanski imidž Crne Gore, poručio je Đukanović.

On je rekao da nisu izostali i da neće izostati kad god je u pitanju interes Crne Gore.


Đukanović je, na pitanje o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ponovio da je važno da on bude potpisan, ali da je loše da se drži u tajnosti.

- Naravno da smo na oprezu i da ćemo insistirati da njegova sadržina bude dostupna javnosti prije potpisivanja, poručio je Đukanović.

Podsjetimo, Milo Đukanović se danas se sastao sa članovima Predsjedništva BiH, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem. Tom prilikom se dotakao konkretnih odnosa Crne Gore i Bosne i Hercegovine ali i stanja u regionu. Crnogorski predsjednik je istakao kako je u odnosima sa BiH sve čisto i da su u stanju da se dogovore o svemu što je tema iz prošlost, "bez kompleksa i prikrivanja, a još više o našem zajedničkom interesu prema EU i NATO-u u budućnosti. Potvrda naših dobrih odnosa je i potpisan Međudržavni ugovor o granici, što smatram veoma važnim ostvarenjem iz prethodnog perioda". 

Predsjednik Crne Gore je istakao da ne samo Crnoj Gori, nego svim zemljama regije mora pripadati evropska i evroatlanstka budućnost.

- Dugo izostajanje Crne Gore i drugih zemalja iz matičnog dijela Evrope je koštalo sve nas, ne samo ekonomske nerazvijenosti, već nasušno potrebne stabilnosti, koja je preduslov kvalitetnog života ljudi u našem regionu. Želimo da svi naši susjedi ostvare svoje ciljeve i živimo u uvjerenju da će to biti u zajedničkom interesu. Evropski kvalitet života naših građana je prioritet. S pažnjom pratimo napore BiH, radujemo se formiranoj komisiji za saradnju s NATO-om, radujemo se da se ispune 14 prioriteta da BiH dovede do zemlje kandidata za otvaranje pregovora s EU-om, rekao je Đukanović.

On je poručio da je s Komšićem i Džaferovićem bilo riječi i o infrastrukturnim projektima važnim za dvije države, ali i za region Zapadnog Balkana.

komentari (0)