Viši sud u Beogradu odbio prijedlog tužilaštva da Radoičiću odredi pritvor, zabranjen mu odlazak na Kosovo

Milanu Radoičiću je određena mjera zabrane napuštanja boravišta kojom mu je zabranjeno da bez odobrenja suda napusti teritoriju Republike Srbije i zabranjen mu je odlazak na teritoriju Kosova

Region 04.10.2023, 10:45
Viši sud u Beogradu odbio prijedlog tužilaštva da Radoičiću odredi pritvor, zabranjen mu odlazak na Kosovo
© AA

Viši sud u Beogradu saopštio je u srijedu da je odbio prijedlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za određivanje pritvora Milanu Radoičiću, bivšem potpredsjedniku Srpske liste sa Kosova, koji je priznao da je prošlog mjeseca organizovao napad na kosovsku policiju. 

"Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu je, nakon saslušanja okrivljenog M.R. o razlozima za određivanje pritvora, odbio prijedlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za određivanje pritvora iz zakonskih razloga propisanih odredbom člana 211 stav 1. tačka 1. Zakonika o krivičnom postupku, odnosno uslijed opasnosti od bjekstva. Istovremeno, prema okrivljenom M.R. određena je mjera zabrane napuštanja boravišta kojom mu je zabranjeno da bez odobrenja suda napusti teritoriju Republike Srbije i zabranjen odlazak na teritoriju Kosova, te mu je naloženo da se svakog 1. i 15. u mjesecu javlja nadležnoj policijskoj stanici. Takođe, od okrivljenog M.R. privremeno je oduzeta putna isprava i to pasoš Republike Srbije, a okrivljeni je upozoren da se protiv njega može odrediti pritvor ukoliko prekrši izrečene zabrane i obaveze", saopštio je sud.

Protiv navedenog rešenja dozvoljena je žalba krivičnom vanpretresnom veću Višeg suda u Beogradu, u roku od tri dana od prijema rešenja.

Radoičić je u utorak saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, zbog sumnje da je sa, za sada, više nepoznatih lica, izvršio krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška djela protiv opšte sigurnosti, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Osumnjičeni je na saslušanju negirao izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret, javlja AA. 

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenom Radoičiću odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

"Prema naredbi o sprovođenju istrage, Milan R. se tereti da je od januara 2023. godine do 24. septembra oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći nabavljao iz Tuzle, Bosna i Hercegovina, koje mu je isporučivano na teritoriji Grada Beograda, najčešće na potezu Bubanj Potok – Vrčin, a koje je potom prenosio i skladištio na neutvrđenim lokacijama na teritoriji Kosova, gdje ih je skrivao u napuštenim objektima i šumama, pa je kao kolovođa grupe sa više NN lica, zajedničkim djelovanjem i opšte opasnom radnjom 24. septembra izazvao opasnost za život ljudi u mjestu Banjska na teritoriji Kosova", saopšteno je iz tužilaštva.

Radoičić je uz krivičnu prijavu priveden u Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Radoičić je ranije priznao da je lično organizovao grupu naoružanih napadača koji su odgovorni za sukob na sjeveru Kosova i da o svojoj namjeri nikoga nije obavijestio.

komentari (0)