Vučić sa Cvijanović i Dodikom: RS ugrožen oduzimanjem nadležnosti

- Osjećamo da je Bosna naše veliko moranje i ako se ne vrati na pozicije Dejtona i Ustava, ne vidimo razloga da dajemo doprinos antiustavnom putu Bosne i Hercegovine, izjavio je Milorad Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka

Region 24.11.2022, 13:34 24.11.2022, 13:53
Vučić sa Cvijanović i Dodikom: RS ugrožen oduzimanjem nadležnosti
© AA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u Beogradu predsjedavajuću Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Cvijanović i predsjednika RS-a Milorada Dodika sa kojima je razgovarao o saradnji na zajedničkim projektima Srbije i RS-a i drugim aktuelnim temama, piše Anadolija.

- Osjećamo da je Bosna naše veliko moranje i ako se ne vrati na pozicije Dejtona i Ustava, ne vidimo razloga da dajemo doprinos antiustavnom putu Bosne i Hercegovine, izjavio je Milorad Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka.

On je rekao da će poslije formiranja nove vlade RS-a, u prvoj sedmici decembra biti održana zajednička sjednica vlada RS-a i Srbije u Banja Luci.

Istakao je da smatra da je važno da Vučić zna da je RS "ugrožena oduzimanjem nadležnosti".

- Dogovorili smo nastavak saradnje, razumijemo da Srbija stoji iza Dejtonskog sporazuma, to je zemlja koja ne okleva da podrži teritorijalni intergitet BiH, rekao je Dodik.

On je ocijenio da "Zapad želi da završi procese raspada Jugoslavije, vezano za situaciju na Kosovu" i naglasio da je "naivno misliti da se pitanja mogu rješavati na odvojeni način".

- Mi stojimo iza našeg naroda na Kosovu i spremni smo da podržimo njihova prava, rekao je Dodik.

Srbijanski predsjednik Vučić je rekao da se sa Dodikom i Cvijanović dogovorio da ove sedmice bude formiran tim RS-a i Srbije o izgradnji memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini, Jasenovac.

Naveo je da će u taj memorijalni kompleks biti uložene desetine miliona eura, "jer je to jedna od najvažnijih stvari da uradimo zajednički" i istakao da će Srbija učestvovati sa 80 odsto finansijskih sredstava.

Cvijanović je istakla je da je na novoj poziciji očekuju veliki izazovi, ali ona želi da doprinese poboljšanju odnosa dvije države.

Navela je da je sa Vučićem i Dodikom razgovarala o započetim projektima u kojima je Srbija investitor i koinvestitor i dodala da je za BiH od strateškog interesa izgradnja HE Buk Bijela i aerodroma u Trebinju.

komentari (0)