Otvaranje Olimpijskih igara u Tokiju samo za VIP goste: Igre postaju TV događaj

Japanski mediji javljaju da bi i veliki sportski događaji mogli biti organizovani s malim brojem gledalaca

SPORT 06.07.2021, 08:59 06.07.2021, 09:06
Otvaranje Olimpijskih igara u Tokiju samo za VIP goste: Igre postaju TV događaj
© AA

 Olimpijske igre u Tokiju, koje su odgođene zbog pandemije koronavirusa, preoblikuju se u televizijski događaj s malim brojem gledalaca kojima će biti dozvoljeno praćenje s tribina. 

Japanske novine Asahi, pozivajući se na brojne neimenovane vladine izvore, prenose da će ceremoniji otvaranja na Nacionalnom stadionu, s kapacitetom od 68.000 mjesta, prisustvovati isključivo VIP gosti.

Japanski mediji javljaju da bi i veliki sportski događaji mogli biti organizovani s malim brojem gledalaca, javlja AA. 

Organizatori Olimpijskih igara i Međunarodni olimpijski komitet bi odluku trebali saopštiti najvjerovatnije u četvrtak za kada je planiran sastanak.

Organizatori i Međunarodni komitet su prije dvije sedmice saopštili da će maksimalan broj gledalaca po događaju iznositi 10.000, međutim porast broj zaraženih koronavirusom mogao bi uticati na donošenje nove odluke.

Međunarodni olimpijski komitet zarađuje gotovo 75 posto prihoda od prodaje TV prava te će i dalje generirati tri do četiri milijarde dolara prihoda od televizijskog događaja.

Ranije je donesena odluka da stranim gledaocima neće biti dopušten ulazak u Japan ovo ljeto za vrijeme Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju.

Olimpijske igre koje su prošle godine odgođene zbog pandemije koronavirusa trebale bi se održati ove godine od 23. jula do 8. augusta, dok su Paraolmpijske igre na rasporedu od 24. augusta do 5. septembra.

Kako je ranije objavio organizacijski komitet refundiraće se 600.000 ulaznica za Olimpijske igre i još 300.000 za Paraolimpijske igre.

komentari (0)