U New Yorku promovisana Erdoganova knjiga „Pravedniji svijet je moguć“

Svijet 20.09.2021, 09:46 20.09.2021, 09:51
U New Yorku promovisana Erdoganova knjiga „Pravedniji svijet je moguć“
© AA

U New Yorku je promovisana knjiga "Pravedniji svijet je moguć" koju je napisao predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Knjiga, u kojoj Erdogan detaljno opisuje nastojanja Turske za pravdom za cijelo čovječanstvo, predstavljena je na događaju koji je organizovao Tursko-američki nacionalni odbor (TASC) u Centru na Manhattanu.

Gosti, koji su prisustvovali događaju, dobili su na poklon knjigu, koja je već prevedena na engleski i arapski jezik i koja je privukla veliku pažnju javnosti. Knjiga je na engleski prevedena pod naslovom "A Fairer World Is Possible".

Ukazujući na dileme globalne politike, naročito nepravdu, izbjegličku krizu, međunarodni terorizam i islamofobiju, Erdogan u knjizi na primjeru Ujedinjenih nacija ukazuje na diskriminaciju i dvostruka mjerila u svijetu.

Turski predsjednik će uručiti knjigu liderima s kojima će se sastati u okviru Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku.

Erdogan u knjizi, također, naglašava potrebu sveobuhvatne reforme, posebno u Vijeću sigurnosti UN-a, te skreće pažnju na probleme legitimiteta, funkcionalnosti, učinkovitosti, uključivosti, zastupljenosti i upravljanja Ujedinjenim nacijama.

Knjiga sadrži i prijedloge za restrukturiranje UN-a, u tom kontekstu preporučuje se provedba Erdoganove perspektive "Svijet je veći od pet" i fokusira se na promjenu strukture Vijeća sigurnosti UN-a.

U knjizi se navodi da bi reorganizacija Vijeća sigurnosti na način koji će predstavljati kontinente, religije, porijeklo i kulturu na najpravedniji mogući način, bio revolucionaran korak za rješenje i uspostavljanje globalnog mira. U tom kontekstu se predlaže da broj stalnih članova u Vijeću sigurnosti UN-a bude 20, umjesto sadašnjih pet, javlja AA.

U knjizi se ukazuje i na potrebu povećanih ovlasti Generalne skupštine, te potrebu uspostave ravnoteže u kojoj će Vijeće sigurnosti odgovarati Generalnoj skupštini, a kao alternativno rješenje se predlaže da Generalna skupština bira 20 zemalja koje bi bile članice Vijeća.

Knjigu Recepa Tayyipa Erdogana objavila je izdavačka kuća "Tukuaz Kitap", prevedena je na engleski, arapski, francuski, ruski i španski, a cjelokupan novac od prodaje knjige biće doniran Upravi za vanredne situacije Republike Turske (AFAD).

komentari (0)