Turski dronovi opet u centru pažnje: SIHA tema mađarskog lista

TEHNOLOGIJA 24.11.2021, 10:54 24.11.2021, 11:14
Turski dronovi opet u centru pažnje: SIHA  tema mađarskog lista
© AA

Turska u posljednjih nekoliko godina napreduje velikom brzinom, a to je ono što privlači pažnju svjetskih medija.

Napredak Turske, kada je u pitanju tehnologija, a pogotovo odbrambena industrija, stalno se nalazi na naslovnicama svih svjetskih medija. SIHA, IHA, Akinci teme su o kojima se stalno priča.

Uspješni, besprijekorni turski dronovi, turske bespilotne letjelice, 'branitelji' Turske, i svakog onog ko ih kupi od Turske, svakodnevno su tema oduševljenja. Ovog puta o SIHA letjelicama pisao je mađarski list Magyar Nemzet.

U svojoj vijesti David Laszlo govori o tome kako se turski dronovi nalaze na mađarskom tlu, te da ih koriste oružane snage Mađarske u svojim vježbama u zraku i na kopnu. U njegovoj vijesti stoji i da, službenik mađarske vlade Gaspar Maroth izjavio je u intervjuu u maju da mađarska vlada ima strategiju za dronove od 2018. godine i da je ispitala mnoge turske kompanije za kupovinu istih.

KARAYEL-SU u zraku može boraviti maksimalno 20 sati uz potpuno autonomno uzlijetanje, slijetanje i let, te da ga koristi i Saudijska Arabija, kao i da mu je cijena pristupačnija od ostalih dronova.

- Prihvatanje Turske kao vodeće sile u tehnologiji dronova dovodi Tursku u prvi plan na ovom polju. Upotreba ove tehnologije na terenu, također, ima veliku ulogu. Naprimjer, dobili su vrlo dobre ocjene na ispitima u Nagorno-Karabahu, Libiji i Siriji. Osim toga, postoji odlična odbrambena saradnja između Mađarske i Turske. Turska borbena oklopna vozila tipa Ejder Yalçın isporučena su vojsci ove godine, napisao je Laszlo.

Deset vozila Ejder Yalçın, isporučeno je mađarskim snagama sigurnosti 11. februara, a najavljeno je da će u kratkom roku biti isporučeno još 40 istih oklopnih vozila.

Dirilis Postasi/Balkan News

komentari (0)