Cumalıkızık selo u Bursi: Prvo selo koje su naseljavale Osmanlije

Selo je 2014. godine uvršteno u UNESCO-ov popis svjetske baštine, a obuhvata još i regiju Hanlar u Bursi i kompleksima Sultan

Upoznajmo Turkiye 26.04.2023, 14:44
Cumalıkızık selo u Bursi: Prvo selo koje su naseljavale Osmanlije
© Ured za promociju Bursa

Cumalıkızık selo, jedna je od regija u kojoj su se Osmanlije prvi put naselile u gradu Bursa. Poput pravog naselja iz osmanskog perioda broji 270 kuća, od kojih je 180 još u upotrebi, dok su neke od njih obnovljene i zaštićene. Ono što je karakteristično za Cumalikizik selo je njegov izgled, arhitektura ali i stil života. Ime je dobilo po riječi „kızık“, zbog svog položaja između strmih padina i dolina na sjeveru Uludaga.  Riječ „Cumali“, prema jednoj legendi je označavalo selo u kojem su se petkom obavljale molitve, odnosno selo u kojem s se u tom periodu klanjala džuma - namaz.

Druga legenda, opet, navodi da je selu Cumalıkızık, ime dao sultan Osman I. Ističe se da je dan kada sultan osnovao je selo bio petak, odnosno na turskom jeziku Cuma.

Selo je 2014. godine uvršteno u UNESCO-ov popis svjetske baštine, a obuhvata još i regiju Hanlar u Bursi i kompleksima Sultan.

Izvor: Kultur portali/ Ured za kulturu i turizam grada Bursa (Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü) 

Foto: Governerstvo Burse/ Kultur portali/ Ured za promociju 

komentari (0)