Glаsovi horova svijeta ovog proljeća vinut će se iz Istanbula

Upoznajmo Turkiye 24.03.2023, 12:05 24.03.2023, 12:11
Glаsovi horova svijeta ovog proljeća vinut će se iz Istanbula
© Ured za kulturu i turizam ambasade Republike Turkiye u BiH

Istanbul, jedna od vodećih destinacija kongresnog turizma, bit će domaćin Svjetskog simpozijuma o horskoj muzici (WSCM) od 25. do 30. aprila

Simpozijum, čiji je domaćin Ministarstvo kulture i turizma Republike Turkiye, okupit će najbolje svjetske horove i stručne govornike u historijskim prostorima Bejoglua, posebno u Kulturnom centru Ataturk.

Kao jedan od vodećih svjetskih gradova u kongresnom turizmu (MICE), Istanbul je svake godine domaćin mnogih kongresa i sastanaka sa svojim jedinstvenim prostorima i smeštajnim kapacitetima. Jedna od najvažnijih organizacija kojoj će Istanbul biti domaćin ovog proljeća je Svjetski simpozijum o horskoj muzici (WSCM), najveći događaj Međunarodne federacije horske muzike (IFCM) u posljednjih šest godina. Simpozijum, koji će se održati između 25. i 30. aprila, bit će prvi svjetski sastanak horova nakon vremena pandemije.

„Promjena horizonta“ tema je Svjetskog simpozijuma o horskoj muzici u Istanbulu koja za cilj ima njegovanje tradicije zajedničkog pjevanja, predstavljanje različitih regiona svijeta i predstavljanje što različitijih oblika horske muzike. Program će istražiti aktuelni svijet horske muzike i viziju mogućeg izgleda zajedničkog pjevanja u bližoj i daljoj budućnosti.

Istanbul će, kao iskusan domaćin sa dugogodišnjim iskustvom u kongresnom turizmu, u kultnim prostorima Bejoglua okupiti više od 50 govornika, preko 1.000 umjetnika i više od 2.000 učesnika iz 28 različitih zemalja sa pet kontinenata. Program Simpozijuma obuhvatit će niz različitih stilova i tradicija horske muzike.

Koncerti na kulturno-historijskim lokacijama Istanbula

Događaj koji će uključivati niz koncerata, izložbi i radionica okupit će umjetnike iz Turkiye i svijeta promovišući muziku koja spaja različite kulture i civilizacije. Na Simpozijumu će učestvovati više od 30 horova iz Turkiye, kao i 11 horova iz inostranstva, koji će imati više od 40 nastupa u kulturno-historijskim prostorima Bejoglua, uključujući Muzej kuće Galata Mevlevi, crkvu Svetog Antoana i impresivni centar Grand Pera.

U okviru Svjetskog simpozijuma o horskoj muzici, grandiozna scena Kulturnog centra Ataturk ugostit će kamerni hor Estonske filharmonije odlikovan nagradom Grammy, indonezijski hor „Batavia Madrigal Singers“, Nacionalni hor Fajha iz Libana, pjevače američkog državnog univerziteta iz Georgije, afričku vokalnu grupu „Le Chant Sur La Lowe“ iz Gabona, hor „Leioa Kantika Korala“ iz Španije, horski ansambl „Orfeon San Huan Bautista“ iz Portorika, švedski hor „Sofia Vokalensemble“, kamerni hor filharmonije glavnog tajvanskog grada Taipeija, omladinski hor kanadskog Vancouvera i državni hor Turkiye. Tokom večernjih koncerata, horovi će premijerno izvesti djela specijalno komponovana za Simpozijum u Istanbulu.

Za više informacija o programu Svjetskog simpozijuma o horskoj muzici posjetite wscmistanbul2023.com.

komentari (0)