Praznovjerja u Turkiye: Šta donosi dobru, a šta lošu sreću?

Turska kultura je šarolika, a iako su Turci prepoznati po gostoljubivosti i velikodušnosti, postoji niz praznovjerja koja je dobro znati ukoliko se odlučite na putovanje u ovu zemlju

Upoznajmo Turkiye 10.01.2023, 12:50 10.01.2023, 13:30
Praznovjerja u Turkiye: Šta donosi dobru, a šta lošu sreću?
© AA

Svaka tradicija svijeta ima i svoja praznovjerja. Objašnjavamo ih sklonošću da vjerujemo u neobjašnjivu silu kako bismo se osjećali bolje i sigurnije ili stvorili iluziju moći kontrole nad događajima. Praznovjerja nazivamo i sujevjerjem, a nauka tvrdi da im je većina ljudi sklona. Turski magazin "Daily sabah" donosi priču o najrasprostranjenijim praznovjerjima u Turkiye - turska kultura je šarolika, a iako su Turci prepoznati po gostoljubivosti i velikodušnosti, postoji niz praznovjerja koja je dobro znati ukoliko se odlučite na putovanje u ovu zemlju.

Šta donosi dobru sreću?

Mnoge kulture svijeta gaje "tradiciju" vjerovanja koja se tiču dlanova. Vjerovanje da ćemo dobiti novac ukoliko nas zasvrbi lijevi dlan, te nagovještaj da ćemo davati novac ukoliko nas zasvrbi desni dlan, uobičajeno je i u Turkiye.

Također, i na balkanskim prostorima široko je rasprostranjeno vjerovanje u ptičiji izmet - ako se ptica uneredi na vas, odnosno zasipa vas svojim izmetom - to je znak dobre sreće i najava novčanog dobitka u skoroj budućnosti.

Vjerovanje da vam u ušima "zvoni" jer neko govori o vama staro je 2.000 godina. Ipak, praznovjerje kaže: ako "zvoni" desno uho, to znači da se o vama govore stvari, a loše ako je riječ o lijevom.

Dok je Turkiye poznata po svom vjerovanju u "zlo oko", na turskom nazar boncuğu, kao što će svaki posjetitelj vidjeti iz golemog niza prekrasnih plavih, bijelih i crnih perli koje nalikuju očima koje doslovno vise posvuda, manje- Poznata tradicija u Turkiye je praksa izlijevanja olova kako bi se otjeralo svako zlo koje vam može doći od zavidnih očiju.

Najrasprostranjenije praznovjerje koje ćete vidjeti u Turkiye je "nazar boncuk" plavo tursko oko ili Fatimino oko. Vjeruje se da je onaj ko ga nosi ili ističe zaštićen od uroka i negativne energije. Tursko oko prodaje se u mnogim turskim dućanima, a dio je i ornamentike.

Kao što je to slučaj u mnogim dijelovima svijeta, kucanje u drvo tri puta radi "preventivne zaštite" od bilo kakve zlonamjernosti, popularno je i u Turkiye. Međutim, ova praksa je nadopunjena i povlačenjem ušne resice tri puta ili jednom, također zbog zaštite od zla.

Ako vam se desi da "buljite u prazno", to bi mogao biti znak da bi se neočekivani gost uskoro mogao pojaviti na vratima, kaže tursko praznovjerje. Drugo praznovjerje kaže da ako vam cipele padnu jedna na drugu, vjerojatno uskoro idete na putovanje, bilo da ste ga planirali ili ne.

Jedno od najraširenijih praznovjerja u Turkiye, uobičajena praksa na iznenađenje mnogih stranih posjetitelja, uključuje polijevanje vodom iza nekoga ko odlazi. Posuda u kojoj se voda nalazi nije bitna, a prosipanje vode namijenjen je brzom i sigurnom povratku osobe koja odlazi negdje.

Šta donosi lošu sreću?

U Turkiye postoji praznovjerje da se rezanje noktiju noću smatra grijehom i "katalizatorom" nesreće. Praznovjerje vjerovatno potiče iz vremena kada nije bilo struje i bilo je teže nakon toga očistiti otpatke, a praznovjerje se zadržalo i danas - nakon pojave struje.

Postoji praznovjerje da zviždanje noću privlači "zle duhove". Iako se ova praksa ne smatra grijehom, stvaranje nepotrebne buke smatra se lošim manirama. Također se smatra da zviždanje u zatvorenom prostoru "odnosi novac."

Još jedno praznovjerje koje uključuje "loše duhove" jest vjerovanje da će otvaranje kišobrana u zatvorenom prostoru donijeti lošu energiju. U Turkiye se lošim znakom smatra hodanje ili prolazak ispod ljestvi. Vjerovatno da ovo sujevjerje potiče iz egipatskog vjerovanja da se prolazak kroz bilo koji trokutasti oblik smatra "ulaskom u sveti prostor božanskog".

komentari (0)