Deset najpoznatijih turskih jela: Zbog svog specifičnog ukusa prepoznatljivi širom svijeta

Upoznajmo Turkiye 04.11.2021, 15:39 19.01.2022, 15:17
Deset najpoznatijih turskih jela: Zbog svog specifičnog ukusa prepoznatljivi širom svijeta
© Internet/Hurriyet

Turska kuhinja je po svom prepoznatljivom ukusu i nutritivnoj vrijednosti stekla poštovanje u drugim geografskim sredinama, ali i u Anadoliji, te je postala jedna od vodećih kulinarskih kultura u svijetu. O turskoj hrani i ukusima se može mnogo govoriti, a mi ćemo spomenuti neke od najpoznatijih.

Turska jela za koja ste sigurno čuli ali i jeli su:

Doner kebab -  jelo koje možete pojesti gdje god da odete i čiji je ukus prepoznatljiv svugdje u svijetu.

Baklava sa pistacijama – najpoznatija turska poslastica, omiljena i na našim prostorima ali i širom svijeta. Najčešće pravljena baklava u Turskoj je upravo od pistacija, ali koriste se i drugi načini pravljenja baklave, kao što je sa orasima, od čokolade itd.

Šiš kebab – ili ćevap -  Jelo je koje se pravi i u bosanskohercegovačkim kuhinjama. Najčešće se pravi od telećeg mesa, ali može se koristiti i juneće i piletina.

Lahmadžun – vrlo popularno jelo u Turskoj, koje morate probati ukoliko ste ljubitelj mesa i začina. Ovo jelo stranci vrlo često nazivaju „turska pizza“ jer svojim izgledom liči na pizzu.

Iskender kebab – neizostavno jelo u turskoj kuhinji. Iskender Kebap, nazvan po mesaru iz Burse; jedna je od turskih tradicionalnih delicija servirana uz somun, tanko narezano meso, paradajz sos, puter i jogurt. Jelo koje cijene i stranci koji posjećuju Tursku, nalazi se na meniju mnogih turskih restorana jer je u inostranstvu veoma tražen.

Japrak sarma sa maslinovim uljem – svojim ukusom osvaja svačije srce. U pripremi se koriste listovi vinove loze, riža, začini, luk, i maslinovo ulje.

Ćufte – meso koje je neizostavna namirnica na turskim soframa, ovaj put na drugačiji način. Ćufte se prave i na našim prostorima, a uz ćufte se servira riža i hljeb.

Kunefe – pored baklave jedno od najpoznatijih i najukusnijih poslastica. Kadaif, posebni sir, pistacije i agda su namirnice od kojih se priprema ova posebna poslastica.

Mantije -  izgledom slične našem jelu 'klepe'. Začinjene i punjene mesom, prepoznatljive su u cijelom svijetu.

Kumpir -  krompir pripremljen da drugačiji način. Začinjen i sa mnogo namirnica, neizostavno je jelo koje možete pojesti u Turskoj. Pečen krompir punjen začinima i namirnicama koje volite, sigurno će vas oduševiti.

Ukoliko neke od ovih poznatih turskih jela niste probali, probajte što prije.

Hurriyet/Balkan News

komentari (0)