Filipović na SBF-u: Hrvatska će uvijek pružati podršku zemljama Zapadnog Balkana na putu prema EU

VIJESTI 11.05.2022, 11:50
Filipović na SBF-u: Hrvatska će uvijek pružati podršku zemljama Zapadnog Balkana na putu prema EU
© AA

Upravo ovaj forum ovdje u Sarajevu je odlična prilika da razmijenimo mišljenja o rješenjima za postojeće ekonomske krize, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske Davor Filipović na otvaranju 11. Sarajevo Business Forum (SBF).

- U ova vrlo izazovna vremena i usred globalne ekonomske krize to više nije opcija nego zadatak da pružamo adekvatne odgovore kako bi postigli ekonomski oporavak. Upravo ovaj forum ovdje u Sarajevu je odlična prilika da razmijenimo mišljenja o rješenjima za postojeće ekonomske krize, tragamo za novim poslovnim prilikama i jačamo naše ekonomske odnose u regiji, kazao je Filipović u obraćanju prisutnima.

Naglasio je da je ekonomski prosperitet zemalja Zapadnog Balkana jedan od preduvjeta za stabilnost cijele jugoistočne Evrope.

- Vjerujemo da će kraj pandemije COVID otvoriti put za ekonomski rast. Ipak ruska agresija na Ukrajinu donijela nam je novu eru nestabilnosti i nesigurnosti. Hrvatska je svjesna da je ekonomski prosperitet zemalja Zapadnog Balkana jedan od preduslova za stabilnost jugoistočne Evrope, rekao je on.

Na kraju je poručio da će Hrvatska uvijek pružati potrebnu podršku zemljama Zapadnog Balkana na putu prema EU.

- Ekonomski prosperitet je blisko povezan sa provođenjem političkih i ekonomskih reformi u vezi sa vladavinom prava i dobrosusjedskih odnosa kao temeljnih principa u procesu pristupanja u Europsku uniju. Hrvatska je i uvijek će biti tu da pruži podršku na tom putu zemljama Zapadnog Balkana, kazao je Filipović.

U Sarajevu je danas počeo 11. Sarajevo Business Forum sa više od 1.000 učesnika iz 33 zemlje. Nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa, Forum je ove godine nastavio tradiciju okupljanja nekih od najvećih poslovnih i političkih lidera iz regiona i svijeta.

Tema ovogodišnjeg dvodnevnog Foruma je "Nearshoring – perspektiva za region", odnosno predstavljanje potencijala za realociranje proizvodnje evropskih kompanija na područje Jugoistočne Evrope.

Tokom dvodnevnog Sarajevo Business Foruma bit će organizovano pet panela, a drugog dana Foruma će se održati B2B sastanci radi umrežavanja učesnika i razvoja novih poslovnih mogućnosti.

Biće predstavljeno oko 300 investicijskih projekata i poslovnih ideja, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije.

Organizator najveće i najznačajnije investicijske konferencije u regiji je Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH i u saradnji sa strateškim partnerom – Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, te dioničarima BBI banke – Islamskom razvojnom bankom (IsDB), Dubai islamskom bankom (DIB), Abu Dhabi islamskom bankom (ADIB) i drugim partnerima.

Globalni komunikacijski partner 11. Sarajevo Business Foruma 2022 je novinska agencija Anadolu Agency (AA), a zvanični avioprijevoznik 11. SBF-a kompanija Turkish Airlines, piše AA.

komentari (0)