Bećirović na 12. Sarajevo Business Forumu: Investiranje u BiH je investiranje u budućnost

BiH 17.05.2023, 10:55
Bećirović na 12. Sarajevo Business Forumu: Investiranje u BiH je investiranje u budućnost
© AA

Svima koji danas razmatrate ulaganje u Bosnu i Hercegovinu želim poručiti da ste na pravom mjestu. Ovo je zemlja koja nudi vrijedne, obrazovane, srdačne i dobre ljude, radnike i stručnjake. Osim ljudskih resursa, imamo i prirodne resurse koji su u najvećoj mjeri neiskorišteni, izjavio je na Sarajevo Business Forumu Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim riječima, vjetar, sunce, hidropotencijali, rude, biomasa, more, olimpijske planine i šume, su inputi koje žele razvijati na održivim osnovama i sa odgovornim partnerima.

"Sve prisutne, kao i naše građane u zemlji i dijaspori, prijatelje i partnere širom svijet pozivam da investiraju u BiH. To je investicija u budućnost. Bosna i Hercegovina je zemlja budućnosti", rekao je Bećirović, piše AA.

On je istakao da se Sarajevo Business Forum etablirao kao jedan od najvažnijih poslovnih događaja u ovom djelu Evrope čiji značaj raste iz godine u godinu.

"Evropa i svijet doživjeli su tektonske geopolitičke promjene u kratkom vremenu. Naročito u prethodne dvije godine. Svijet se nalazi na geopolitičkoj, sigurnosnoj, ekonomskoj, kulturnoj i istorijskoj prekretnici. Moramo se prilagođavati novi okolnostima i učiniti sve što možemo kako ponovo ne bismo bili žrtve globalnih potresa", rekao je Bećirović.

Prema njegovim riječima, izvjesna evropska i euroatlanska budućnost BiH je dodatni poticaj za jačanje ekonomije.

"Naša je obaveza da naš ekonomski i administrativni sistem ubrzano usklađujemo sa standarima EU-a. Naša ambicija je da produbljujemo i regionalnu saradnju", rekao je on i dodao da se partneri moraju tražiti širom svijeta, ali i ne zaboraviti one koji su tu.

On je naglasio da država mora biti aktivno uključena u ekonomiju, tako što će definisati interese i cijeniti postojeću strukturu ekonomije, a zatim i kreirati odgovarajuću strategiju i politike kojima će to i ostvariti.

"S druge strane, država mora napustiti ideju i praksu da bude sveprisutna u ekonomiji i izmaći se sa pozicija koje pripadaju privatnoj inicijativi. Vrijeme je da javni sektor po efikasnosti i efektivnosti približimo standardima i pravilima privatnog sektora. Privatni sektor moramo rasteretiti previsokih nameta i poreskih opterećenja rada, kao i tereta nelojalne konkurencije", rekao je Bećirović.

Prema njegovim riječima, potrebno je imati kontrolu nad ključnim resursima u energetici i koristiti ih odgovorno.

On je naglasio da privrednici, poduzetnici i poslodavci, nose teret odgovornosti za zajednički uspjeh, te da žele vidjeti više inicijativa i investicija.

"Poslodavci se trebaju bolje organizirati, ujediniti, definirati svoje prioritete i promovirati ih u dijalogu sa predstavnicima vlasti", rekao je Bećirović.

Dodao je da se mora više investirati u ljudske resurse.

U naredna dva dana, Sarajevo Business Forum će biti mjesto gdje se poslovni lideri, investitori i stručnjaci susreću i razmjenjuju znanja, ideje i iskustva. Kroz brojne panele, prezentacije i razgovore, učesnici će imati priliku upoznati se s poslovnim mogućnostima i izazovima u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu.

Ovogodišnji Forum će se fokusirati na ključne teme kao što su digitalizacija, inovacije, ekonomski rast i razvoj, investicije, te brojne infrastrukturne projekte.

Učesnici će imati priliku čuti renomirane stručnjake i govornike iz raznih industrija, koji će podijeliti svoja znanja, iskustva i najbolje prakse. Organizatori su potvrdili učešće više od 2.000 učesnika iz više od 50 zemalja svijeta i više od 200 akreditovanih novinara.

komentari (0)