HDZ i SNSD: Potrebno usaglasiti izbor članova Predsjedništva BiH

Zajednički stav je da je Izborno povjerenstvo nelegitimno povjerenstvo i da ne može odražavati potrebe izbornih procesa u BiH, pa i način kako su izabrani, naglasio je Čović...

BiH 07.06.2021, 13:58 07.06.2021, 14:35
HDZ i SNSD: Potrebno usaglasiti izbor članova Predsjedništva BiH
© AA

Milorad Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Dragan Čović, lider Hrvartske demokratske zajednice (HDZ) BiH danas su sa stranačkim delegacijama razgovarali u Banjoj Luci, a ključna tema bila je izborna reforma u Bosni i Hercegovini. 

- Smatramo da ne treba očekivati da će se desiti bilo kakva reforma izbornog zakonodavstva ukoliko ne dođe do usaglašene reforme za izbor za članove Predsjedništva BiH, prije svega u Federaciji BiH i za Dom naroda, na način kako se to očekuje, rekao je Dodik.

Dodao je da ne mogu da prihvate brisanje naziva konstitutivnih naroda iz Ustava. Prema njegovim riječima usaglasili su se i da nema instituta vanrednih izbora, kao i da su protiv spajanja lokalnih i opštih izbora, piše AA. 

Dodik je dodao da je osnovni princip da se mora obezbijediti da svaki narod sebi bira svoje predstavnike u organima na različitim nivoima.

Čović je rekao da su imali zajednički stav da su za spajanje opštih i lokalnih izbora, a kako nije došlo do te mogućnosti odlučili su da to više nije tema. Dodao je da je zajednički stav SNSD-a i HDZ-a BiH da se obezbijedi legitiman izbor i Bošnjaka i Hrvata i Srba.

- Zajednički stav je da je Izborno povjerenstvo nelegitimno povjerenstvo i da ne može odražavati potrebe izbornih procesa u BiH, pa i način kako su izabrani, naglasio je Čović.

Naveo je da će morati usaglasiti da mandati pripadaju strankama.

komentari (0)