Čović: "Nismo spominjali treći entitet"

Sastanak koji je bio zakazan za jučer u Mostaru u organizaciji HDZ-a za pregovore o izbornoj reformi, otkazan je zbog neprisustva bošnjačke stranke

BiH 23.02.2022, 16:05
Čović: "Nismo spominjali treći entitet"

Lider bosanskih hrvata i predsjednik HDZ BiH-a Dragan Čović rekao je da se u zaključcima koje je u subotu usvojio HNS prethodnih dana, ne spominje treći entitet u BiH.

Čović je kazao kako je proces obrnove administrativne strukture u BiH, koji će pokrenuti u nedostatku izborne reforme ne znači treći entitet i da će djelovati u okviru ustava.

S druge strane, sastanak koji je jučer organizovan u Mostaru u organizaciji HDZ-a za pregovore o izbornoj reformi, otkazan je zbog neprisustva bošnjačke stranke.

HDZ, kako navodi RTL.hr,  tvrdi da u Bosni i Hercegovini Hrvati ne mogu sami birati svoje predstavnika, a hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića izbarali su bošnjački birači, također ističu da iz tog razloga traže izbornu reformu kako bi se hrvatski politčki predstavnici mogu birati hrvatskim glasovima.

S druge strane, stranke sa sjedištem u Sarajevu tvrde da će etnička diskriminacija birača biti korak nazad na putu ka Evropskoj uniji i da je Bosni i Hercegovini potreban sistem zasnovan na državljanstvu, a ne na etničkoj diskriminaciji. Bošnjačke stranke predlažu HDZ-u i drugim strankama bosanskih Hrvata rješenje da bošnjačke, hrvatske i srpske članove Predsjedništva BiH mogu birati posredno delegati, a ne narod.

komentari (0)