Plenković sa Čovićem: "Izbor Komšića narušava funkcionalnost BiH"

Plenković i Čović pozdravili su intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon

BiH 11.10.2022, 14:19 12.10.2022, 15:34
Plenković sa Čovićem: "Izbor Komšića narušava funkcionalnost BiH"
© AA

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković sastao se s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem nakon održanih Općih izbora u Bosni i Hercegovini. 

Teme razgovora obuhvatile su nužnost žurnog formiranja vlasti na svim razinama, aktualnu političku situaciju, osiguranje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU, ali i potrebu postizanja dogovora o daljnjim izmjenama Izbornoga zakona te važne reformske zakone pred kojima se BiH nalazi, navedeno je u saopćenju Plenkovićevog kabineta.

Plenković je čestitao Čoviću na izbornim rezultatima hrvatskih političkih stranaka okupljenih u HNS-u BiH te uvjerljivoj pobjedi među hrvatskim biračima.

- Naglasio je da, nažalost, ponovno svjedočimo tome da su Bošnjaci izborom Željka Komšića, putem izbornog inženjeringa, preglasali Hrvate u izborima za hrvatskog člana Predsjedništva, što narušava funkcionalnost BiH i skladne odnose njenih konstitutivnih naroda. Poslije izbora, dodao je, potrebno je da politički akteri u BiH nastave razgovore kako bi se osigurala puna ravnopravnost i legitimna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda na svim razinama vlasti, navedeno je u saopćenju.

Plenković i Čović pozdravili su intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon, koja pridonosi ostvarivanju legitimne zastupljenosti u Domu naroda Federacije BiH. Istaknuli su da potez visokog predstavnika doprinosi stabilnosti i boljitku BiH te predstavlja prvi korak u daljnjoj izbornoj reformi.

Dragan Čović izrazio je zadovoljstvo rezultatima HDZ-a BiH i HNS-a BiH, posebno istaknuvši da je hrvatski narod pokazao jedinstvo, snagu i otpornost u zahtjevnim okolnostima. Naglasio je i kako se nastavlja sustavna uzurpacija funkcija koje Ustavom pripadaju hrvatskom konstitutivnom narodu, što se već četvrti puta događa u Predsjedništvu BiH. Istaknuo je i kako se zalaže za i očekuje žurno formiranje vlasti nakon provedenih izbora. Kazao je da dogovor među političkim akterima o Izbornom zakonu i ograničenim ustavnim izmjenama ostaje prioritet u predstojećem razdoblju političkog dijaloga te ostvarenja napretka na euroatlantskom putu.

Uz hitno formiranje vlasti, Plenković i Čović pozvali su na aktivan i konstruktivan rad svih političkih aktera u BiH na ostvarenju kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU.

komentari (0)