Sastanak Izetbegović, Čović i Špirić završen: Razgovori ključ rješenja

BiH 13.10.2021, 13:18 13.10.2021, 13:47
Sastanak Izetbegović, Čović i Špirić završen: Razgovori ključ rješenja
© AA

Članovi kolegija Doma naroda Nikola Špirić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, sastali su se danas u Parlamentu Bosne i Hercegovine kako bi razgovarali o deblokadi državnih institucija.

Izetbegović je, nakon sastanka, novinarima kazao kako je insistirano na razgovoru i komunikaciji, ali, kako je kazao Izetbegović, on nije za format sastanka Čović, Dodik i Izetbegović. Također, kazao je, kako je spreman sjesti sa Dodikom jedan na jedan.

- On traži da se sjeda i razgovara, samo ja nisam za taj format Čović, Dodik i ja, ali sam spreman sjesti s Dodikom jedan na jedan, rekao je Izetbegović. 

Lider SDA ističe i to da je kroz razgovor sa Špirićem zaključio kako se neke stvari pogrešno shvataju u RS-u, te da nije namjera kočiti investicije u RS.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Nikola Špirić, kazao je kako iz Narodne skupštine RS-a stalno stižu zahtjevi za razgovore o rješavanju trenutne situacije u BiH te je istakao zadovoljstvo da je preovladao stav da se o otvorenim pitanjima razgovara direktno bez posrednika. 

- Mislim da je to dobar put. Ne postoje stvari oko kojih ne možemo postići politički dogovor. Oko nekih stvari se možemo teže složiti, ali mislim da se dogovor može postići, ako u njemu ne učestvuju posrednici, nego ako to sami uradimo. Mislim da je to Božija kazna za BiH da se uvijek čeka da neko sa strane nameće rješenja, umjesto da smi sjednemo i postignemo dogovor, kazao je Špirić.

I zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović, lider HDZ-a, osvrnuo se na današnji susret sa Izetbegovićem i Špirićem. Čović je, nakon sastanka, kazao da "nikada nismo bili u većoj političkoj situaciji od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma". 

- Republika Srpska, kao i Federacija BiH, je do zavidnog nivoa samostalna. To je Dejton, Aneks 4 jasno definisao. Moja molba svima koji vole Bosnu i Hercegovinu jeste da čitaju Ustav. Ustav je Ustav i čini se da ćemo ga teško promijeniti, rekao je Čović nakon sastanka. 

komentari (0)