Studentice iz Turkiye u okviru TIKA-inog ”Programa razmjene iskustava“ u posjeti BiH

Grupa od 13 studentica iz Turkiye u okviru ”Programa razmjene iskustava“, koji organizira turska Agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) boravi u posjeti Bosni i Hercegovini

BiH 24.08.2022, 16:40 26.08.2022, 09:18
Studentice iz Turkiye u okviru TIKA-inog ”Programa razmjene iskustava“ u posjeti BiH
© AA

Grupa od 13 studentica iz Turkiye u okviru ”Programa razmjene iskustava“, koji organizira turska Agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) boravi u posjeti Bosni i Hercegovini. 

Učenice iz nekoliko gradova u Turkiye tokom boravka u Sarajevu posjetile su i Regionalni ured Anadolu Agency za Balkan sa sjedištem u glavnom gradu BiH.

Tom prilikom direktor Ureda Hakan Celik goste je informisao o radu Anadolu Agency osnovane 1923. godine, čije sjedište u Ankari kao i s misijom s kojom je osnovana.

Podsjetio na rad agencije kroz historiju, kao i rad BHS servisa osnovanog 2012. godine.

Celik je podsjetio kako je BHS servis prvi ured AA u inostranstvu, te da agencija danas svoje sadržaje objavljuje na 13 jezika.

Celik se osvrnuo i na obuke koje se organizuju, uključujući i ratno novinasrtvo kao i druge obuke organizirane u saradnji s TIKA-om.

Studentice su se predstavile i kazale kako dolaze iz nekoliko gradova i studiraju na različitim odsjecima što im daje priliku za razmjenu iskustava, javlja A. 

Upravo ta razmjena iskustava prisutna je i u okviru TIKA-inog programa koji traje sedam dana, a u okviru kojeg borave u BiH.

Studentice će tokom višednevnog boravka imati priliku upoznati se i doprinijeti realizaciji TIKA-inih programa u BiH.

Ezgisu Kordali, iz Istanbula, kazala je kako će u Bosni i Hercegovini boraviti sedam dana te će imati priliku pobliže upoznati s projektima TIKA-e.

”Ovdje smo kao grupa od 13 studentica iz nekoliko gradova u Turkiye. Nekoliko je univerziteta i odsjeka u pitanju pa je i grupa živopisna za razmjenu iskustava“, kazala je Kordali.

Ovo joj je prvi put da boravi u BiH, koju je oduvijek željela posjetiti.

”I ranije sam mnogo istraživala o BiH i genocidu u Srebrenici, što je bio dodatni razlog da se prijavim na program“, kazala je Kordali.

Među učesnicama programa je i Merve Bas, iz Konye.

Sretna je što ima priliku posjetiti BiH, pogotovo s obzirom što joj je ovo prva posjeta inostranstvu.

Očekuje da će tokom programa steći nova iskustva i upoznati se s historijom i lokalnim stanovništvom u raznim dijelovima BiH.

Grupa će posjetiti i Ured Instituta ”Yunus Emre“ u Sarajevu.

komentari (0)