TIKA, Unsko-sanskom kantonu donirala vrijednu opremu za spašavanje na vodi

Iz TIKA-e naglašavaju da je ovo samo nastavak dosadašnje uspješne prijateljske suradnje

BiH 26.05.2023, 16:24 30.05.2023, 10:01
TIKA, Unsko-sanskom kantonu donirala vrijednu opremu za spašavanje na vodi
© AA

Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) donirala je dva čamca sa motorima za spašavanje na vodi Ministarstvu unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona, u Bosni i Hercegovini. 

„Prvi dan poplava u Unsko-sanskom kantonu iz TIKA-e, humanitarne organizacije koja radi pri Turskoj ambasadi su nas nazvali i izrazili su želju da nam pomognu. Tražili su za specijalističku opremu za spašavanje šta bi to bilo najpotrebnije, da nam pomognu u što kraćem roku. Mi smo izrazili potrebu za dva čamca, sa opremom i kabanicama i dodatnim stvarima. Juče smo primili 150 pari čizama i 150 kabanica i danas dva čamca sa motorima, to je sve profesionalna oprema, nema bolje“, rekao je Božidar Živko, ministar unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Čamci će biti raspoređen po jedan policiji Unsko-sanskog kantona i Federalnoj upravi civilne zaštite u USK-a, piše AA. 

„Ovo je nova kvalitetna oprema sa pripadajućim motorom, za kretanje na vodi i naravno naša će prisutnost i mogućnost pomoći građanima svakako biti kvalitetnija”, objašnjava Smail Hrnjica, predstavnik FUCZ u USK-a.

Iz TIKA-e naglašavaju da je ovo samo nastavak dosadašnje uspješne prijateljske suradnje.

„Kada se u februaru desio potres u Turskoj institucije i NVO BiH su pokazale solidarnost prema turskom narodu. Među spasiocima su bili i članovi ekipa koje su obučene kroz programe TIKA-e i naravno i predstavnici Unsko-sanskog kantona. Od prvog dana poplava bili smo u kontaktu i sa predstavnicima MUP-a, Vlade USK, FUCZ. Željeli smo pokazati da je Turska i turski narod uz njih, onoliko koliko smo mogli u ovom trenutku i nadamo se da će biti od koristi”, kazao je Erdinc Isik, direktor TIKA-e u Bosni i Hercegovini.

Jedinica za specijalne namjene i spašavanje na vodi policije Unsko-sanskog kantona već je danas sa novom opremom krenula u potragu za nestalim16-godišnjim muškarcem iz Bihaća za kojim od jutros traje potraga, a za kojeg je policiji prijavljeno da je skočio sa mosta u bihaćkom naselju Bakšaiš.

komentari (0)