Pahor na SBF: BiH treba kandidatski status i bez uslova

Na 11. Sarajevo Business Forumu predstavlja se oko 300 investicijskih projekata i poslovnih ideja a na Forumu prisustvuju i delegacije iz 33 države svijeta, kojima će se kroz dva dana predstaviti niz regionalnil investicijskih projekata iz prizvodnje, poljoprivrede, energertike, obrazovanja, finansija, infrastrukture, izgradnje, usluga, turizma i drugih sektora. 

EKONOMIJA 11.05.2022, 10:43 11.05.2022, 21:33
Pahor na SBF: BiH treba kandidatski status i bez uslova
© Balkan News

Na 11. Sarajevo Business Forumu koji je svečano otvoren danas u Parlamentarnoj skupštini BiH, u uvodnom obraćanju govorio je i Borut Pahor, predsjednik Republike Slovenije. 

Za međunarodnu investicijsku konferenciju (op.a SBF), Pahor je kazao kako uslov za ekonomski procvat ustvari ekonomska stabilnost i da bez nje nema napretka. 

-  Na političkim liderima je zadatak da se zemlja konstruktivno organizuje i da se kreiraju prilike za investicije kao i u svim zemljama u regionu. Bugarska blokada Sjeverne Makedonije nedostatak napretka dijaloga između Prištine i Beograda i unutrašnja nesređena pitanja u BiH, sve su to problemi za proširenje Evropske unije. Uvjeren sam da EU je odgovor za sva pitanja koja postoje u BiH i Zapadnom Balkanu. Europska unija nudi mir i stabilnost. EU nema alternativu. EU integracije su se usporile previše i to je dovelo do pojave nacionalnizma i neprihvatljivih razgovora o promjenama granica. To su pitanja o kojima želim da porazogovaram sa vama i da vam ponudim hrabre ideje koje su možda van kutije i bilo bi dobro za EU i BiH da razgovoaramo o tome, kazao je Pahor. 

Slovenački predsjednik kazao je kako je proširenje Europske unije na Zapadni Balkan prvo geopolitičko pitanje te je naglasio da je podržavao ideju brzog procesa ulaska Ukrajine u Europsku uniju, te  dodao da je zainteresiran da se taj proces ubrza i za Bosnu i Hercegovinu. 

- Prije nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu ja sam tražio ubrzani proces prisutpanja Bosne i Hercegovine, Evrospoj uniji. I to je vrlo važno kada je u pitanju proces proširenja. Predložio sam mnogim mojim kolegama da BiH mora dobiti kandidatski status bez uslova. Ima 14 uslova koje mora ispuniti a moja ideja i ideja mojih kolega da se taj status da BiH bez tih preduslova i da onda vlasti BiH, nakon toga ispunjavaju te uslove.  To bi promijenilo dinamiku i u ovom kretnutku postoji koncenzus o tome i postoji promjena raspoloženja i kada je u pitanju Ukrajina generalno. Ja mislim da mi treba da iskoristimo ovu priliku i razgovaramo o statusu BiH. Ovo je krucijalno za mir i stabilnost regiona. Ne znam da li je ovo ubjedljivo i koliko je komplikovano postići koncezus ali u ovom trenutku ovo je najproduktivnija ideja posljednjih godina, pojasnio je Pahor. 

Također slovenački predsjednik je rekao kako je potrebno BiH dati priliku da dobije status kandidata za Europsku uniju a onda tražiti da se ispuni zadatak. 

- Ta promjena dinamike bi promijenila i stvarne razvoje na terenu kada je u pitanju reformski status BiH. Ako bismo posmatrali proces proširenja na Zapadni Balkan ili ulazak u NATO, vidjeli bismo da se uvijek tu negdje nešto dešava ali nikada u BiH a to nije fer, a  ja sam uvjeren kao prijatelj BiH da institucije i lideri ove divne zemlje mogu da urade taj posao, ali treba podrška Bruxellesa kako bi se dao vjetar u leđa, kazao je Pahor i dodao:" Ova evropska perspekltiva je izvodljiva, bit će dosta posla ispred nas i to je tu. Postoji politička volja u Bruxellesa i mi želimo da podržimo BiH, da pokrenemo njen status i smatramo da bi Zapadni Balkan bio sigurniji, bezbjedniji, i perspektiviji."

Pahor je kazao i kako se već dugo čeka ispunjavanje 14 uslova te smatra da oni neće biti ispunjeni u bliskoj budućnosti. Zbog toga, kaže on, treba se promijeniti dinamika a procesi bi se trebali preokrenuti. 

-  Prvo neka Bruxelles uradi svoju ulogu a onda naši prijatelji. Znam da je ovo hrabar potez i izlazi iz okvira ustaljene dinamike ali ovo je moj poziv EU i liderima ove zemlje. Ja ću učinit sve što je u mojoj moći, to sam već rekao da je ovo moja ideja i da nije zvanična pozicija EU. Nisam ovdje u svojstvu da pričam ispred EU, imajući u vidu sve procese i skustva u ovom regionu i ovoj zemlji .Mislim da je ovo ideja koja je najprihvatljivija i najbolja u ovom historijskom trenutku, kazao je Pahor. 

Dvodnevna Međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum po jedanaesti put okupila je najutjecajnije poslovne i političke lidere iz regiona i svijeta sa ciljem predstavljanja poslovnih i investicijskih mogućnosti u Bosni i Hercegovini ali i regijama: Albanija, Crna Gora, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija. Tema ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma je „Nearshoring – perspektiva za regiju“, te rasprava o potencijalnom izmiještanju proizvodnje evropskih kompanija u jugoistočnu Evropu.

Na 11. Sarajevo Business Forumu predstavlja se oko 300 investicijskih projekata i poslovnih ideja a na Forumu prisustvuju i delegacije iz 33 države svijeta, kojima će se kroz dva dana predstaviti niz regionalnil investicijskih projekata iz prizvodnje, poljoprivrede, energertike, obrazovanja, finansija, infrastrukture, izgradnje, usluga, turizma i drugih sektora. 

Organizator najveće i najznačajnije investicijske konferencije u regiji je Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH i u saradnji sa strateškim partnerom – Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, te dioničarima BBI banke – Islamskom razvojnom bankom (IsDB), Dubai islamskom bankom (DIB), Abu Dhabi islamskom bankom (ADIB) i drugim partnerima. Porto Montenegro iz Crne Gore je platinum sponzor Konferencije, a oficijelni avioprijevoznik 11. SBF-a kompanija Turkish Airlines.

komentari (0)