Turkiye ostvarila najveći januarski izvoz

EKONOMIJA 02.02.2022, 12:35 02.02.2022, 12:51
Turkiye ostvarila najveći januarski izvoz
© AA

Ministar trgovine Republike Turkiye Mehmet Mus izjavio je da je ta zemlja ostvarila rast izvoza u januaru za 17 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine i da je taj izvoz dostigao 17,6 milijardi dolara, što je najveći turski januarski izvoz svih vremena.

Resorni ministar Mus se sastao s čelnikom Skupštine turskih izvoznika (TIM) Ismailom Gulleom i izjavio da je Turkiye nastavila trend rasta izvoza koji je držala tokom cijele prošle godine.

- S druge strane, naš januarski uvoz je iznosio 28 milijardi dolara, što je rezultat koji je posljedica neočekivano teških zimskih uvjeta i povećanja cijena energije u prošlom mjesecu, kazao je Mus.

On je pojasnio da je Turkiye u januaru uvezla devet milijardi energenata, a da cjelokupni preostali uvoz iznosi 19 milijardi, prenosi AA.

- U svjetlu svih ovih podataka, naša zemlja je u prvom mjesecu ove godine imala snažan izvozni učinak u odnosu na januar prethodne godine. Čvrsto vjerujemo da će se ovaj snažan učinak nastaviti u 2022. godini i da ćemo postići nove rekorde u izvozu. Naš cilj je da 2022. godine uhvatimo i premašimo cilj izvoza od 250 milijardi dolara koji je naveo naš predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Turkiye će biti prosperitetna zemlja koja će postići mnogo bolje rezultate u saradnji privatnog i javnog sektora, kazao je Mus.

komentari (0)