Turski ministar trgovine Mehmet Muş o SBF: BiH i čitav region će imati koristi od investicija

EKONOMIJA 11.05.2022, 10:55 16.10.2023, 10:11
Turski ministar trgovine Mehmet Muş o SBF: BiH i čitav region će imati koristi od investicija
© Balkan News

Turski ministar trgovine Mehmet Muş u svom obraćanju na uvodnoj sesiji 11. Sarajevo Business Foruma istakao je kako su zemlje Balkana bliske Evropskoj uniji i da imaju niske troškove proizvodnje te da u tom smislu region Balkana može lahko preteći ostale regione kada je u pitanju potrebe Evropske unije za proizvodnju. Turski ministar Muş je kazao da će BiH ali i čitav region imati koristi od investicija. 

- Balkan će biti jedan od regiona koji će najviše imati koristi od izgradnje ponovnih poslovnih veza širom svijeta. Mi preporučujemo uspostavljanje regionalnog partnerrstva kao što znate Turkiye je jedna od destinacija najslobodnije trgovine. Mi trebamo nastaviti našu regionalnu saradnju i želju da postignemo sve isplatnije veze i stimuliramo međuregionalnu saradnju. U tom smislu mi smatramo ovu konferenciju velikim korakom ka tome. Evropska mediteranska zona se trenutno sastoji od 23 zemlje uključujući Turkiye i zemlje Balkana. BiH će nastaviti kao i svaka druga stranica konvencije a time ćemo osigurati na blagovremen i pouzdan način stvaranje prilika za postizanje ovog cilja. SBF je zajednički forum za djelovanje i otkrivanje potencijala  Jugoistočne Europe. Kao dio ovog reigona mi smo povezani kulturno historijski i ekonomski. Balkan je blizak Evropi i Aziji i Bliskom istoku i mi smo otvorene zemlje u tom smuslu Turkiye je uvijek bila ponosna kao članica takvog foruma i to je vrijedno svakog poštovanja, kazao je Muş te istakao da su Turkiye i BiH bratski partneri te se nada plodonosnoj saradnji i radu. 

Poručio je da Turkiye želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu kao punopravnu članicu Svjetske trgovinske organizacije (WTO), te naglasio da "ovaj biznis forum pruža mogućnost otkrivanja potencijala Jugoistoče Evrope".

komentari (0)