Crnogorska fudbalska liga vrijedi blizu 24 miliona eura, Savić najskuplji reprezentativac

Meridianbet Prva liga Crne Gore broji 10 klubova, u kojoj nastupa 213 fudbalera, od čega su 29 stranci, odnosno 13,6 odsto

Fudbal 10.01.2023, 09:21
Crnogorska fudbalska liga vrijedi blizu 24 miliona eura, Savić najskuplji reprezentativac
© AA

Meridianbet Prva liga, nacionalno klupsko fudbalsko takmičenje Crne Gore, u ovom trenutku vrijedi 23,8 miliona eura, dok je fudbaler Stefan Savić, reprezentativac Crne Gore i član Atletiko Madrida, najvrijedniji crnogorski fudbaler.

Meridianbet Prva liga Crne Gore broji 10 klubova, u kojoj nastupa 213 fudbalera, od čega su 29 stranci, odnosno 13,6 odsto. Prosječna starost igrača je 25,7 godina.

Kada su u pitanju klubovi, najvrednije sastave imaju aktuelni šampion nikšićka Sutjeska i Budućnost iz Podgorice, čija je vrijednost igračkog kadra 4 miliona eura. Budućnost iz Podgorice je u zimskom prelaznom roku ostala bez jednog od najtalentovanijih igrača Viktora Đukanovića, koji je u transferu vrijednom milion eura prešao u švedski Hamarbi, piše Anadolija.

Napadač Sutjeske Tyrone Conraad i vezista kluba iz Nikšića Novica Eraković su prema podacima Transfermarkta, specijalizovanog internet portala za tržišne vrijednosti fudbalera, najvrijedniji igrači lige. Vrijednost Conraada je procijenjena na 475.000 eura, dok je vrijednost Erakovića 450.000 eura.

- Bolji od Irske i Islanda, iza Srbije i BiH -

Prema analizi portala Transfermarkt, Meridianbet Prva liga Crne Gore rangirana je na 46. mjestu na listi najvrednijih evropskih liga. Vrijednija je od nacionalnih šampionata Irske, Islanda, Estonije, Velsa, Andore, ali iza nacionalnih šampionata Luksemburga, Sjeverne Irske, Kosova, Armenije, Moldavije, Finske.

Od zemalja regiona, najboljeplasirana je Prva liga Hrvatske na 16. mjestu, Prva liga Srbije, na 19. mjestu, Prva liga Slovenije zauzima 31. poziciju, dok je Premijer liga BiH na 34. poziciji.

Reprezentativac Crne Gore i član Atletiko Madrida Stefan Savić najvredniji je crnogorski fudbaler. Savić, koji je od strane Fudbalskog saveza Crne Gore već godinama proglašavan za najboljeg, prema procjeni Transfermarkta, ”košta” devet miliona eura.

Vrijednost Savića je u padu, kao i većine reprezentativaca Crne Gore. Od ostalih fudbalera, popularnih "hrabrih sokolova", desni bek Lacija Adam Marušić je procijenjen na 7,5 miliona eura, lijevo krilo Seltika Sead Hakšabanovića na 5,5 miliona eura, dok je vrijednost napadača Uroša Đurđevića pet miliona eura.

- Rekordna prodaja Marka Bakića 2012. -

Kada su u pitanju transferi fudbalera iz crnogorske lige, rekord drži Marko Bakić, danas fudbaler podgoričke Budućnosti. Njega je Mogren iz Budve 2012. godine prodao Torinu za tri miliona eura. Da je budvanski klub u tom periodu itekako dobro poslovao, potvrđuje i transfer Petra Grbića iz Mogrena u Olimpiakos 2011. godine. Vrijednost transfera iznosila je milion eura.

Osim Mogrena, Zeta je takođe primjer dobre transfer politike u prošlosti. Ovaj klub je 2005. godine grčkom Olimpiakosu prodao Miloša Marića za milion eura, da bi dvije godine kasnije Darko Marković prešao iz Zete u Pahtakor za 700 hiljada eura. Na žalost fudbalske javnosti u Crnoj Gori, Mogren danas ne postoji, jer je klub zvanično ugašen 2017. godine, dok se Zeta, prvi šampion u nezavisnoj Crnoj Gori, danas takmiči u Drugoj fudbalskoj ligi Crne Gore.

Kada je riječ o podgoričkoj Budućnosti, prodaja Viktora Đukanovića švedskom Hamarbiju ove zime, u transferu vrijednom milion eura, je najbolja prodaja ovog kluba. Takođe, u sezoni 2010/2011, podgorički klub je prodao Fatosa Bećiraja Dinamu iz Zagreba za obeštećenje od 650.000 eura.

Tokom 2020. godine je podgorički klub ponovo poslovao sa Dinamom iz Zagreba, gdje je u transferu vrijednom pola miliona eura u zagrebački klub prešao Stefan Milić.

komentari (0)